Mikrovalna pećnica – da ili ne?

U mnogim je domovima neizostavni dio kuhinjske opreme…

Prednosti mikrovalne su: priprema hrane uz najmanju potrošnju energije, upotreba malo masnoća, brza priprema, brzo odmrzavanje, osvježavanje, zagrijavanje. Nedostatak: upitna štetnost za zdravlje.

Još uvijek ne postoje znanstveno utemeljena saznanja da je bilo koja razina izloženosti mikrovalnom zračenju apsolutno sigurna. Prema tome, uporaba mikrovalne pećnice predstavlja rizik na koji se svjesno odlučujemo (kao i na uporabu drugih tehnoloških dostignuća, npr. mobitela, bežičnih računalnih mreža, daljinskog za otvaranje vrata automobila i mnoštva drugih). Svatko sam mora procijeniti rizik i odlučiti hoće li upotrebljavati mikrovalnu pećnicu ili neće.
Onaj tko se odluči za uporabu pećnice mora biti svjestan da je način na koji koristi pećnicu usko povezan sa razinom sigurnosti. Zato pročitajte tekst u nastavku.

Pricip rada mikrovalne pećnice
Vrlo je važno znati pravilno rukovati mikrovalnom pećnicom. To je preduvjet da priprema hrane bude zadovoljavajuća, a razina sigurnosti maksimalna.

Mikrovalna pećnica radi na principu energije mikrovalova – elektromagnetskog zračenja koje nastaje kao fizikalni fenomen koji se pojavljuje protokom električne struje kroz vodič.
Pri kuhanju u klasičnim pećnicama, plin ili struja koriste se za zagrijavanje zraka unutar pećnice, a zatim topli zrak prenosi toplinu na namirnice koje se kuhaju. Pritom se toplina prenosi sa površine namirnice prema njenoj unutrašnjosti.
Mikrovalne pećnice zagrijavaju hranu na potpuno drukčiji način – za pripremanje hrane koriste energiju mikrovalova. U mikrovalnoj pećnici poseban uređaj, tzv. magnetron, pretvara električnu energiju u energiju mikrovalnog zračenja čija je frekvencija 2450 MHz, a snaga 500 do 1000 W. Vanjski parametri, vrijeme uključenja i energetska razina podešavaju se pritiskom na gumb za različite operacije (odmrzavanje, podgrijavanje, grijanje, kuhanje) i za različite vrste hrane prema uputama proizvođača.

Mikrovalna pećnica kuha selektivnim zagrijavanjem vode sadržane u namirnicama.

Kada su vrata pećnice zatvorena, strujni je krug zatvoren i pećnica radi. Elektromagnetni valovi su preko vodiča usmjereni na dio pećnice predviđen za stavljanje hrane. Energiju mikrovalnog zračenja apsorbiraju molekule vode sadržane u namirnicama, to izaziva brze vibracije i zagrijavanje vode u hrani, dok se istovremeno zrak oko tih namirnica ne zagrijava. Pri kuhanju u mikrovalnoj pećnici, mikrovalovi prodiru u hranu te potiču titranje molekula vode i masti. Toplina u tome slučaju ne mora “putovati” prema unutrašnjnosti, ona je posvuda odjednom zato što sve molekule titraju u istom trenutku. Ponekad mikrovalovi mogu prodirijeti neravnomjerno u velike komade hrane (ne prodiru skroz do sredine), a postoje i “vruće točke” kao posljedica interferencije valova (dva vala se potpomažu). Gibanje i trenje molekula zagrijava hranu izloženu djelovanju mikrovalova.

Mikrovalovi su isto što i struja i plin – samo su izvor energije.

Imaju ograničen energetski potencijal pa ne uzrokuju promjene u strukturi tvari. Molekule tvari titraju i međusobno se taru što uzrokuje samo toplinski učinak. Mikrovalovi uzrokuju fizikalne promjene, no nije dokazano da uzrokuju i kemijske promjene u strukturi namirnica. Mikrovalovi se u pećnici ne raspršuju ravnomjerno i stoga je u pećnicu ugrađen ventilator koji reflektira valove širom pećnice, a većina modela ima i rotirajuće postolje koje služi za jednakomjerniji raspored mikrovalova. Tako neki valovi direktno a drugi indirektno odbijanjem od stijenki prodiru u hranu.

Standardne mikrovalne pećnice imaju snagu od oko 1000 W. Od toga oko 700 W otpada na elektromagnetsko zračenje, a 30% se pretvara u toplinu i posebnim sustavom zračnog hlađenja odvodi u okolinu. Vrata pećnice obično su staklena, a na njih je nalijepljena fina mreža od provodljivog materijala koja ne dopušta prolaz mikrovalovima relativno duge valne duljine, dok istodobno propušta svjetlost (elektromagnetsko zračenje puno kraće valne duljine).

Pravilno korištenje

Pri savjesnom i pravilnom korištenju mikrovalnih pećnica rizici za zdravlje su minimalni (po dosadašnjim saznanjima). Opasnost nastaje kod nepravilnog korištenja ili kod korištenja neispravne mikrovalne pećnice. Posebno je potrebno obratiti pozornost na ispravnost vratiju pećnice, redovito čistiti unutrašnjost pećnice i ne uključivati je kada je prazna ili otvorena. Kroz vrata pećnice koja se ne mogu dobro zatvoriti može doći do ‘istjecanja zračenja’.
Ozljede koje se najčešće dešavaju pri uporabi mikrovalne pećnice slične su onima kod uporabe klasičnih plinskih i električnih pećnica. Dešavaju se opekotine pri neopreznom rukovanju vrućim sadržajima, opekotine od vodene pare, eksplozije sadržaja koji se zagrijavaju u pećnici (najčešće uslijed porasta tlaka u zatvorenim spremnicima ili uslijed zapaljivanja hlapivih sadržaja).
Ponekad se dogodi tzv. supergrijanje – tekućina je na točki vrenja ili iznad nje (iako nema mjehurića) i već lagane vibracije koje proizvodimo u trenutku uzimanja posude iz mikrovalne mogu izazvati prskanje i opekotine na tijelu.

Jedan od problema koji se javlja pri kuhanju u mikrovalnoj pećnici predstavlja neravnomjerno zagrijavanje hrane.
Taj problem češće se dešava pri zagrijavanju dubokosmrznute hrane ili većih komada/količina hrane. Pritom pojedini dijelovi namirnica mogu biti topli ili čak vrući, dok su drugi dijelovi potpuno hladni. U tim hladnim dijelovima mogu zaostati značajne količine bakterija i drugih mikroorganizama koji se nisu mogli uništiti toplinskom obradom, pa njihov broj može narasti i kontaminirati namirnicu.

Na sredini kuhanja, kako bi se spriječilo stvaranje “hladnih zona” i kako bi hrana u cjelini bila ravnomjerno termički obrađena, promiješajte hranu ili protresite posudu. Kad se hrana dopola termički obradi u mikrovalnoj pećnici, a potom se dovršava na grillu ili u klasičnoj pećnici, treba je odmah, bez odlaganja, premjestiti u/na drugi izvor topline i dovršiti pripremu. Hranu dopola pripremljenu u mikrovalnoj nikada ne čuvati da bi se priprema dovršila kasnije ili drugi dan jer to povećava rizik od razmnožavanja štetnih mikroorganizama. Velike komade mesa treba kuhati na srednjoj jačini i dulje jer će samo takvim načinom toplina doprijeti do sredine, a vanjski se slojevi neće osušiti i prepeći.

Mikrovalna pećnica je prvenstveno namijenjena odmrzavanju i podgrijavanju, pa rezultati prpreme hrane neće biti isti kao oni pri upotrebi klasične pečnice, premda se trehnika neprestano usavršava.

Važno djecu upoznati sa pravilnim korištenjem pećnice.

Roditelji u strahu od korištenja drugih kućnih pomagala (onih na srtuju i plin) potiču djecu da se koriste mikrovalnom pećnicom, uglavnom za zagrijavanje obroka.

Pravilno održavanje mikrovalne pećnice
Poslije svake upotrebe pećnicu treba prebrisati vlažnom krpom, a zapečene prskotine ostrugati plastičnom lopaticom. Čistom krpom umočenom u rastvor blagog deterdženta treba očistiti i komoru i vrata pećnice. Mirisi se otklanjaju na način da u staklenu posudu stavi polovica limuna i prekrije običnom vodom. Potom se pećnica pusti da radi par minuta. To opušta i stvrdnutu prljavštinu na unutarnjim stijenkama (prljave kapljice) koje se poslije lakše brišu. Pećnicu se ne čisti abrazivnim sredstvima kao niti spužvicom od čelične vune jer mogu oštetiti površinu i sjaj.

Posuđe i materijali koji su (ne)prikladni za mikrovalnu pećnicu
Posuđe za kuhanje u mikrovalnim pećnicama proizvodi se od materijala kroz koje mogu prodrijeti mikrovalovi – od stakla, kartona, keramike, plastike, a u novije vrijeme i silikona. Iako mikrovalovi ne zagrijavaju te materijale, oni se grijatu preko hrane koja je u njima. Preporuča se izbjegavati vrste plastičnog posuđa koje nisu predviđene za uporabu u mikrovalnim pećnicama, budući bi ih toplina hrane koja je u njima mogla rastopiti. Ne bi trebalo koristiti ni metalno posuđe ni aluminijsku foliju jer se mikrovalovi odbijaju od njih te se onemogućuje ravnomjerno kuhanje ili pečenje hrane. Postoji mogućnost da se na taj način ošteti i unutrašnjost pećnice (kod izlaganja aluminija mikrovalovima može doći do iskrenja).

Osobito je važno pridržavanje uputstava za upotrebu u kojem je naznačeno kakvo se posuđe može bez opasnosti koristiti u kojem modelu pećnice. Uputstva ponekad sadrže i savjet kako se može “testirati” posuđe radi provjere može li se koristiti u mikrovalnoj pećnici.

Podloške od polistirola, plastične tube, posudice i tanjuriće za jednokratnu upotrebu kao i plastične posude za čuvanje hrane u hladnjaku nije uputno stavljajti u mikrovalnu pećnicu jer ti materijali nisu otporni na visoke temperature (mogu se otopiti i deformirati i tada zagaditi hranu štetnim kemijskim tvarima). U mikrovalnu pećnicu ne preporuča se stavljati ni posuđe od tanke plastike, papir u koji su umotane namirnice, vrećice iz trgovine i aluminijsku foliju.

Voštani papir, folija otporna na mikrovalove ili vrećice za pečenje mogu se koristiti bez straha jer su otporni na mikrovalove (pripazite da tijekom kuhanja ili pečenja ne dođe do dodira plastičnih folija i hrane – namirnice nikada ne umatajte u foliju, nego ju koristite samo za pokrivanje posuda u kojima pripremate hranu).

ostavite svoj komentar