Mjesta na kojima „caruju“ bakterije

Bakterije, virusi, gljivice, plijesan i drugi mikroorganizmi nalaze se svuda oko nas: na nama, u nama, oko nas. Većina njih nije opasna, mnoge su važne za život, neke mogu uzrokovati bolesti.
Formula za zdravlje glasi: niti previše, niti premalo. Nije potrebno dezinficirati prostor u kojem živimo, ali ga valja održavati čistim i povremeno očistiti detaljnije i temeljitije. Ponekad nam treba samo ocat, limun, kuhinjska sol, soda bikarbona.

Fruit, Lemons, Citrus, Juicy, Healthy

U nastavku teksta navest ćemo mjesta u domu na kojima se mikroorganizmi vole zadržavati i koje treba redovito održavati.

Spužvice za pranje
Vlažne krpice pravi su raj za bakterije. Za milijune bakterija od kojih su neke opasne za zdravlje. Spužvice treba redovito mijenjati ili, još bolje, prati ( u perilici rublja, na 60°C). Svaki puta nakon korištenja spužvice valja ju dobro ocijediti i ostaviti da se posuši (npr. na rubu sudopera).

Kuhinjske krpe
Njima brišemo ruke, kuhinjske površine, posuđe, pridržavamo vruće lonce i drugo. Osim toga, često su vlažne i tople što predstavlja raj za mikroorganizme. Važno je redovito ih mijenjati i prati na minimalno 60°C. Za to su najbolje pamučne krpe, bijele ili svijetlih boja.

Towels, Blue, Turquoise, Gray, Multicoloured, Structure

Ručnici
Ručnici također mogu biti puni mikroorganizama. Prenosimo ih sa sebe, a vlaga u ručnicima im pogoduje. Prije ponovne uporabe ručnik bi trebalo potpuno osušiti, treba ih redovito (barem jednom tjedno). Osobama s osjetljivijom kožom savjetuje se koristiti isključivo svoj ručnik.

Daske za rezanje
Daske na kojima pripremamo hranu (sjeckamo, režemo i sl.) zadržavaju na sebi mikroorganizme s te iste hrane, s naših ruku i pribora kojima se koristimo (uglavnom noževa). Stoga je važno temeljito ih prati i održavati čistima, a dobrim se pokazalo i korištenje dvije daske, jedne za pripremu sirove hrane i druge za ribu i meso.

Hladnjaci
Stručnjaci kažu da su naši hladnjaci prepuni mikroorganizama. Tu je mnoštvo hrane, kondenzata, ostataka, načetih pakiranja, ostataka i sl. Hladnjak treba redovito preslagivati, provjeravati namirnice, brisati, održavati čistim.
Posebnu pozornost treba posvetiti ručkama od hladnjaka jer uglavnom posežemo u hladnjak, bez da operemo ruke.

Tuševi i tuš kabine
Glava tuša pravi je raj za mikroorganizme. To možemo spriječiti redovitim održavanjem i temeljitim pranjem. Kutovi tuš kabina i slivnici također su kritična mjesta na koje treba obratiti pozornost.

Ručke i slavine
Ručke od hladnjaka, ladica i ormarića, pećnice, kuhala za vodu i slavine  mjesta su koje nesvjesno dodirujemo bezbroj puta i o kojima previše ne razmišljamo. Redovitim brisanjem i dezinfekcijom (npr. uz pomoć octa) problem se riješi taj čas.   

Drain, Cleaning, Water, Down, Sink, Steel, Stainless

Sudoperi/odvodi
Vlaga, prljavština i masnoće pravi su raj za mikroorganizme, a odvod od sudopera najkritičnije je mjesto na sudoperu. Redovnim održavanjem odvoda i površine sudopera umanjuje se opasnost od mikroorganizama i njihova širenja na spužvice, sudoperke, posuđe, ruke i dr. Jednom tjedno u odvode se nasipa žlica sode bikarbone, zavrije se veća količina vode pomiješana s alkoholnim octom i izlije u odvode (onaj u kuhinji i one u kupaonici).  

Daljinski upravljači, mobiteli, slušalice, prekidači
Tijekom dana uzimamo ih u ruke nebrojeno puta, u raznim okolnostima. Zbog toga im je važno posvetiti pažnju i barem jednom dnevno temeljito ih prebrisati i dezinficirati.

Image by 41330 from Pixabay 
Image by 5460160 from Pixabay
Image by Alexa from Pixabay  ostavite svoj komentar