Mladi vozači

Mladi vozač je vozač do 24 godine starosti. Ponašanje, pa i ono u prometu, obuhvaća različite aspekte funkcioniranja, od kognitivnog do psihosocijalnog i stoga je teško govoriti o nekom jedinstvenom psihološkom profilu mladih vozača.

Mladi vozači imaju uglavnom visoko razvijene psihofizičke i psihomotoričke sposobnosti, lako i brzo uče, prilagodljivi su i entuzijastični. No, uz to skloniji su kvantitativnom i kvalitativnom umanjivanju/podcjenjivanju opasnosti u prometu te precjenjivanju vlastitih sposobnosti i iskustva. Pod većim su utjecajem mladalačkih emocija nauštrb racionalnog pristupa vožnji. Naime, mlade osobe podložnije su grupnom pritisku, samopotvrđivanju, natjecanju i dokazivanju. U želji da ostave željeni dojam među vršnjacima skloniji su bržoj vožnji i rizicima koje ona nosi.

People, Man, Guy, Dashboard, Steering Wheel, Drive, Car

Osim toga, mlada osoba ima nižu razinu tolerancije organizma na alkohol pa ometajući učinci uzimanja alkohola na vožnju bivaju veći. Negativne posljedice konzumacije alkohola dodatno se kumuliraju konzumacijom opojnih sredstava, učincima umora, pospanošću, vožnjom u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima.

Na trenutačno psihofizičko stanje vozača negativno djeluju i svakodnevni stres, rastrojenost, nespavanje, monotona vožnja, konzumacija teških jela, emocionalni problemi i drugo…

People, Ride, Driving, Car, Vehicle

Promet je dinamična sredina u kojoj su važne i komunikacijske sposobnosti vozača te socijalne vještine poput tolerancije, upravljanja konfliktima, samokontrole, prilagođavanja situaciji i sl.

U odgoju pojedinaca budućih vozača ključna je uloga obitelji. U auto školama usvajaju se znanja o prometnim pravilima i tehnikama vožnje, pozitivne vrijednosti, odgovoran stav i kultura usvajaju se prvenstveno u roditeljskom domu.

Po dobivanju vozačke dozvole mladi su vozači prepuni entuzijazma. U skladu s godinama smatraju da su naučili sve što trebaju i da mogu ravnopravno s ostalim sudionicima sudjelovati u prometu. Takav stav često podržavaju i roditelji, kupnjom automobila ili stavljanjem obiteljskog vozila djetetu na raspolaganje. Većina roditelja prije toga ne provjeri postupa li mladi vozač odgovorno, vozi li pažljivo, po pravilima, sigurno…

Adult, Alcoholic, Arms, Beer Bottle

Promet je dinamičan, lepeza mogućih opasnosti beskrajna. Svakodnevne vijesti u medijima o stradanjima mladih u prometu pokazatelj su naših grešaka koje plaćamo vrlo skupo (životima, invaliditetom, ozbiljnim zdravstvenim problemima pa i materijalnom štetom).

Posjedovanje vozačke dozvole i savladavanje vožnje ima puno prednosti za mladu osobu. Kako ne bi postala izvor problema, važno je da roditelji vođe računa o tome kako i kada mlada osoba sjeda za volan. Nakon stjecanja uvjeta za upravljanje automobilom i dobivanja vozačke dozvole, proces osposobljavanja vozača nije završen. Mladi vozači nemaju dovoljno iskustva i nisu pripremljeni za sve moguće situacije u prometu. Prisustvom i savjetom odrasla osoba, iskusniji vozač, može usmjeriti mladu osobu i potaknuti unaprjeđenje načina vožnje i stava prema vožnji.  

Odgovornim ponašanjem u prometu čuvamo živote i zdravlje, svoje i drugih sudionika u prometu. Vožnja automobila nosi sa sobom veliku odgovornost, za sebe i za druge.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar