Mlijeko od soje

Sojino mlijeko najčešće koriste oni koji ne mogu konzumirati kravlje mlijeko (bilo zbog toga što ne podnose laktozu, bilo zbog alergije na proteine mlijeka ili zbog svog uvjerenja).

Komercijalna sojina mlijeka i srodni proizvodi mogu se prema sastavu podijeliti u sljedeće skupine:

Obično sojino mlijeko – dobiveno ekstrakcijom sojinog zrna vodom; odnos zrna i vode je 1:5, sadrži oko 4 % proteina.

Sojino mlijeko (zamjena za kravlje) – proizvedeno tako da mu sastav približno odgovara kravljem mlijeku (odnos zrna i vode je 1:7, udio proteina 3,5 %, blago zaslađeno, dodaje se ulje i sol, može sadržavati i dodan mliječnu aromu;

Sojin napitak – zaslađeno i aromatizirano piće na bazi sojinog mlijeka; odnos zrna i vode 1:20, udio proteina oko 1 %;
Fermentirani proizvodi – bilo koji od gore navedenih proizvoda nakon fermentacije bakterijama mliječnog vrenja ili zakiseljavanja mliječnom kiselinom;
Mješavine – sojino mlijeko u kombinaciji sa nekim drugim biljnim ili životinjskim mlijekom;

Koristiti se može, kao i kravlje mlijeko, za pripremu raznih shakeova kao i za pripremu sira od soje – tofua. U odnosu na kravlje mlijeko, sojino mlijeko je bogatije vlaknima i željezom, ima približno istu količinu proteina, manje masti, soli i kalcija, a ne sadrži kolesterol niti laktozu.

Sojino mlijeko sadrži i izoflavone, prirodne biljne hormone koji djeluju kao antioksidansi i imaju mnogo povoljnih utjecaja na ljudsko zdravlje, kao npr. olakšavanje simptoma menopauze, zaštitu zdravlja prostate, bolje zdravlje kostiju, zaštitu srca i smanjenje rizika od raka. Sojino mlijeko sadrži šestinu količine kalcija sadržane u kravljem mlijeku i zato se konzumno sojino mlijeko obogaćuje kalcijem.

Neke studije pokazale su da ljudski organizam apsorbira 75 % više kalcija iz sojinog nego iz kravljeg mlijeka.

Ono sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline potrebne
za zdravu prehranu čovjeka. Ono što nedostaje proteinima sojinog mlijeka su aminokiseline koje sadrže sumpor (metionin, cistein).

Sadrži veću količinu arginina (arginin usporava rast tumorskih stanica jačanjem imunološkog sustava) , alanina (alanin pomaže metabolizmu šećera), glicina (glicin je neophodan za održavanje funkcija mozga i živčanog sustava te za proizvodnju energije u mišićima) i asparaginske kiseline (asparaginska kiselina povećava izdržljivost organizma i kao antioksidant ima vitalnu ulogu u metabolizmu).

ostavite svoj komentar