Mljeveno meso – upitna kvaliteta

Znamo li što jedemo?

Nedostatak zakonske regulative vezane uz deklariranje proizvoda omogućava diskutabilne kvalitetu mljevenog mesa kojeg kupujemo.
Mljevno meso nije meso samo jedne životinje. To može biti meso dvadesetak životinja iz raznih dijelova svijeta. Za mljeveno meso koriste se lošiji i nekvalitetniji dijelovi mesa i tkiva, te starije meso.

Proizvođači nastoje od jeftinijeg i lošijeg komada proizvesti namirnicu prihvatljiva okusa (i izgleda) i koriste se raznim dodacima ne bi li im to uspjelo. Termičkom obradom uništavaju se masnoće, zatim se tretiraju raznim kemikalijama kako u konačnom proizvodu ne bi bilo bakterija i drugih mirkoorganizama, kako bi meso dobilo lijepu teksturu, kako bi se produžio rok trajanja proizvoda, postigao optimalan okus i dr.

Bolesti povezane s hranom (kao što je zaraza sa E. coli i salmonelom) odgovorne su za bezbrojne slučajeve trovanja hranom godišnje. Većina ovih slučajeva posljedica su jedenja pokvarenog mesa. Dok čak i svježe meso može biti zaraženo, šanse za obolijevanje povećavaju se eksponencijalno što je meso starije.
Naučite se prepoznati staro meso i spriječiti neugodne posljedice trovanja hranom.
Najbolje rješenje je ne kupovati gotovo mljeveno meso nego odabrati određene komade i dati ih samljeti ili pak meso samljeti kod kuće u stroju za mljevenje mesa.
Mljeveno meso sastojak je mnogih ukusnih, praktičnih i zdravih jela.
Svježe mljeveno meso u hladnjaku se može čuvati 1-2 dana (dan-dva više ako hladnjak  ima bio fresh zonu), u zamrzivaču do 3 mjeseca.

 

ostavite svoj komentar