Mljeveno meso

Nedostatak zakonske regulative vezane uz deklariranje proizvoda omogućava diskutabilnu kvalitetu mljevenog mesa kojeg kupujemo.
Mljeveno meso nije meso samo jedne životinje. To može biti meso dvadesetak životinja, iz raznih dijelova svijeta. Za mljeveno meso koriste se lošiji i manje kvalitetni dijelovi mesa i tkiva, te starije meso.Meatballs, Minced Meat, Fried, Meat Cake

Proizvođači nastoje od jeftinijeg i lošijeg komada proizvesti namirnicu prihvatljiva okusa (i izgleda) i koriste se raznim dodacima ne bi li im to uspjelo. Termičkom obradom uništavaju se masnoće, zatim se tretiraju raznim kemikalijama kako u konačnom proizvodu ne bi bilo bakterija i drugih mirkoorganizama, kako bi meso dobilo lijepu teksturu, kako bi se produžio rok trajanja proizvoda, postigao optimalan okus i dr.

Bolesti povezane s hranom (kao što je zaraza sa E. coli i salmonelom) odgovorne su za bezbrojne slučajeve trovanja hranom godišnje. Podosta  slučajeva posljedica su konzumacije mesa upitne kvalitete.  I svježe meso može biti zaraženo, a šanse za obolijevanje povećavaju se što je meso starije.
važno je naučiti prepoznati staro meso i spriječiti neugodne posljedice trovanja hranom.
Najbolje rješenje je ne kupovati gotovo mljeveno meso nego odabrati određene komade mesa i dati ih samljeti ili pak meso samljeti kod kuće u stroju za mljevenje mesa.
Mljeveno meso sastojak je mnogih ukusnih, praktičnih i zdravih jela.
Svježe mljeveno meso u hladnjaku se može čuvati 1-2 dana (dan-dva više ako hladnjak  ima bio fresh zonu), u zamrzivaču preporuka je do tri mjeseca.

Image by congerdesign from Pixabay
Image by Reinhard-Karl Üblacker from Pixabay

ostavite svoj komentar