Moć piramida

Jedan redovnik putovao je poluotokom Yukatanom i odlučio je posjetiti nedavno otkrivene piramide nastale u vrijeme civilizacije Maya. Putovanje je bilo prilično zahtjevno. Trebalo mu je nekoliko dana da prijeđe nekoliko kilometara kroz džunglu do ruševnog hramskog kompleksa. Putovao je uskom prašumskom rijekom, zavojitim cestama i putovima, šumskim puteljcima…

Kad je napokon stigao do velikog kompleksa napuštenih hramova i drevnih piramida počeo je istraživati unaokolo i popeo se na jednu od piramida. Našavši se na vrhu osjetio je duhovni mir i ispunjenje. Putujući kroz džunglu danima nije vidio horizont niti išta udaljeno, a sad je, stojeći na vrhu piramide, mogao vidjeti gdje se nalazi, u svim smjerovima. Stojeći tako zamišljao je što je to moralo značiti ljudima koji su sve to sagradili i koji su u ovom okruženju proveli cijeli život.

Kad se popneš na vrh, iznad razine drveća i na dlanu imaš svijet po kojem inače kročiš i kojeg vidiš iz potpuno druge perspektive, ne možeš ostati ravnodušan. Jednostavno drugačije vidiš svoje mjesto uz svijetu.

Svaki čovjek treba se popeti na duhovnu piramidu, onu koja se nalazi u svakome do nas, izdići će iznad i onkraj guste i zamršene džungle naših života pa makar i na kratko. Tada možda sagledamo svoj životni put iz druge perspektive.

Image by Pete Linforth from Pixabay

ostavite svoj komentar