Moj djelić prirode

Par savjeta za uređenje vrta, terase ili balkona…

Svaki vrt, okućnicu, terasu, balkončić možemo urediti na način da to bude prostor u kojem ćemo se osjećati opušteno i ugodno, rado boraviti, družiti se s obitelji i prijateljima… U današnje vrijeme kad zbog pandemije korona virusa više boravimo u svojim domovima i manje se družimo ovakva mjesta postala su još dragocjenija.

Live, House, Architecture, Building, FacadeNajvažniji element su biljke. Kod njih trebamo paziti na količinu i na veličinu koju će biljka tijekom godina postići. Njegovane, zdrave biljke u posudama od prirodnih materijala (gline, terakote i keramike) najljepši su ukras.
Kod malih balkona i lođa potrebno je iskoristiti svaki dio raspoloživog prostora pa se rješenja obično nalaze širenjem u visinu. Rješenje su viseće košare, stare niske ljestve, drvene ili metalne police na koje možemo postaviti lončanice. Kod većih terasa možemo koristiti veće posude na kotačima u kojima je posađeno raznobojno mirisno bilje, te ga prema potrebi pomicati po terasi.

Od jakog sunca i nepoželjnih pogleda koristimo visoke biljke, tende, rolete od bambusa ili pamučnog platna te drvene pergole uz koje ćemo posaditi biljku penjačicu.

Važno je postići ravnotežu i usklađenost između količine i dimenzija namještaja i biljaka, da prostor ne zagušimo. Preporuka su prirodni i izdržljivi materijali (voditi računa o tome je li namještaj izložen atmosferilijama (suncu, kiši, vjetru, snijegu) i njegovoj zaštiti (premazivanju, pokrivanju, sklanjanju).

Smisao svega je prostor učiniti ugodnim i vedrim, oplemeniti bojama koje volimo, pa i samo održavanje tog prostora učiniti guštom…

Važno je da naše vanjske prostore ne pretvorimo u ‘parade kiča’ ili pak zarasle vrtove, skladišta puna nepotrebnih stvari koji onemogućavaju strujanje svježine i pozitivne energije…

Albert Einstein rekao je. “Pogledaj duboko u prirodu i onda češ sve bolje razumjeti.” Ma kako mali naš vrt ili balkončić bio s malo mašte i dobre volje možemo ga pretvoriti u malu oazu zelenila i mira.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar