Moj dom i njegov okoliš

Preduvjet kvalitetnog življenja…

Nered može uzrokovati umor, depresiju, stres pa čak i bolest ukućana. Po Feng Shui filozofiji stanovanja nered sadrži ustajalu, prljavu i stagnirajuću energiju, onu koja koči i usporava ili čak u potpunsti blokira protok zdravog Chi.

To ne znači da moramo postati opsjednuti čistoćom jer tada odlazimo u drugu krajnost koja također rezultira nizom negativnih učinaka na zdravlje. Rješenje je u ravnoteži – redovitom održavanju i dobroj organizaciji prostora i stvari.

ID-10034630Najboljiu početak je uklanjanje fizičkog nereda – pospremanje razbacanih stvari, brisanje prašine i uklanjanje paučine, vraćanje stvari u ormar i organiziranje ormara, uklanjanje viška stvari. Velika većina stanova i kuća pretrpana je stvarima i stoga ih je teško održavati urednima. Najbolja odluka je pokloniti i prodati ono što se duže vrijeme ne koristi i organizirati stvari po principu – svaka stvar na svoje mjesto.

Čišćenje ne mora biti tlaka. Razmišljate li o čišćenju kao o pozitivnom koraku nakon kojega ćete se osjećati bolje naći ćete više užitka i u samom postupku čišćenja. Na neki ćete način pročistiti i sebe, prodisati, osjećati se bolje i poletnije, a za to se, vjerujte, isplati potruditi.

Naša odgovornost seže i izvan zidova našeg doma (kuće ili stana). Svatko bi se, u okviru svojih mogućnosti, trebao brinuti i za čistoću okoliša – prilaza, dotrajale fasade, zajedničkog dvorišta, stubišta, prostora za odlaganje otpada, zelene površine i sl. U stambenoj pričuvi postoje sredstva namijenjena rješavanju dijela ovih i sličnih problema, a za ostale dostajat će dobra volja i dogovor stanara.

Zajedničke akcije čišćenja, ukrašavanje stubišta, uređivanje dječjeg igrališta ili nekog prosotra za djecuoslikavanje zidova, sadnja cvijeća i sl. mogu se organizirati uz minimum novčanih sred, no više zajedničkoga sa svojim susjedima i prestanete biti stranci ili samo osobe koje se povremeno susretnu na ulazu ili po izlasku iz zgrade. I vi i vaša djeca jače ćete se emocionalno povezati sa svojom okolinom.

“Basketball Court In A Social Neighbourhood”- Image courtesy of artur84 / FreeDigitalPhotos.net
“Living Room With Trendy Furniture”- Image courtesy of photostock / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar