Moj mali balkon

Iskoristite svaki pedalj svog balkona, ma kako mali bio…

Uz malo dobre volje i truda, mašte i kreativnosti vaš mali balkon može postati prava mala oaza za opuštanje i odmor.

Prvo čišćenje

Uklonite sa terase sve nepotrebne predmete. Nemojte ovaj prostor koristiti za skladištenje stvari. Osim što ne izgleda lijepo, balkon zatrpan svime i svačime ne zove na opuštanje i odmor.
Osim pometanja i brisanja, važno je osježiti boju ograde, zidova, namještaja.

Zeleno… simpatični detalji…
Zelena je boja za opuštanje. Koja biljka, zeleni detalj (jastučići na stolicama ili stoljnjak) i odmorite oči…

Organizacija prostora
Mali prostori zahtijevaju maksimalnu racionalizaciju. Neka na terasi bude samo ono što je neophodno: stolić za kavu, dvije-tri stolice, malo zelenila…
Zelenilo postavite na način da vam ne oduzima prostor – na ogradu, u viseće tegle (krletke su prekrasan i zanimljiv detalj), na zid – na visinu i mjesto koje vam neće ometati kretanje. Pri izboru biljaka vodite računa o vrsti biljaka – najbolje je u vrtnom centru objasniti prodavaču koje uvjete pruža vaša terasa (osunčanost, sjena, vjetar…). Ukoliko ste alergični na pelud, birajte lisnate biljke bez cvjetova kako biste izbjegli pelud u neposrednoj blizini.

Namještaj
Za male balkone napogodniji je namještaj koji se jednostavno sklapa. Potreban broj sjedećih mjesta zadovoljiti ćete odabirom stolica manjeg formata i stolom koji se može razvačiti i sklapati po potrebi. Možete dati izraditi stol po mjeri baš za vaš balkon. Možete ga postaviti tako da se preklopi uza zid kada vam ne treba ili ga objesiti na ogradu (kao na slici). Namješataj od prirodnih materijala izgleda toplije, ali zahtijeva održavanje i sklanjanje u slučaju loših vremenskih prilika. Danas u ponudi ima vrlo praktičnog i lijepog namještaja od plastičnih materijala. Pripazite na udobnost namještaja, jer se samo na udobnim stolicama može opušteno uživati.

Rasvjeta
Lampe, svijeće, baklje i ugrađena rasvjeta važni su u kreiranju željenog ugođaja.
Ovaj prostor može postati dodatni sadržaj vašeg stambenog prostora. Osim za opuštanje, može se koristiti kao prostor za hobi ili kao radni prostor, mjesto za druženje s prijateljima, dječju igru na otvorenom ili omiljeno mjesto za pisanje školskih zadaća i učenje. Rasvjetu uskladite sa namjenom prostora.

Zaštita od sunca
Obavezno se pobrinite za neku zaštitu od sunca. Tende su izvrstan izbor (ne uzimaju puno prostora i praktične su), ali kvalitetne tende znaju biti poprilično skupe. Izuzetno lijepo i toplo znaju izgledati roletice od bambusa, a ukoliko ste vješti i imate ideju možete nešto osmisliti i sašiti sami od platna.

Evo par zgodnih, praktičnih rješenja. Možda iznjedre kakvu ideju za vaš mali balkon.

ostavite svoj komentar