Razgovor s bebom

Mnoge studije potvrdile su da glasovi iz vanjskog okruženja dopiru do bebe u trbuhu nadjačavajući šumove koji dolaze od majčinog tijela (rad srca, zrak koji prolazi kroz pluća, rad crijeva i sl.).

Baby, Belly, Body, Child, ExpectantNajčešći i najupečatljiviji glas koji dijete čuje je majčin, potom i osoba koje su najčešće prisutne uz majku. Često to biva brižan otac koji miluje majčin trbuh i pritom razgovara sa svojim nerođenim djetetom.

Prenatalni zvuk važan je za prenatalni razvoj i jedan je od temelja za kasnije učenje i ponašanje. Bebina izloženost glazbi dok je još u majčinom trbuhu može djelovati poticajno na kasniji psihički, emotivni, intelektualni i duhovni razvoj.

Vivaldi i Mozart dokazano smiruju, glasnije dionice, žestoka glazba i zvukovi djeluju uznemirujuće na bebu.

Shadow, Pregnancy, Portrait, GirlsNerođene bebe najbolje reagiraju na uspavanke koje pjevuše njihove majke ili laganu baroknu glazbu čiji je tempo sličan ritmu srca kad smo smireni. Neka istraživanja upućuju na to da novorođenčad biva mirnija uz zvukove vode i mora povezujući te zvukove s onima u majčinom trbuhu.

Po rođenju dijete mirnije reagira na poznate zvukove. Brojne majke primjećuju da su njihove bebe mirnije na lijevoj dojci gdje bolje čuju poznat zvuk otkucaja majčinog srca. Također bolje reagiraju na oca koji je bio prisutan tijekom trudnoće i čiji glas je beba slušala još u majčinom trbuhu.

Roditelj je prvi i najvažniji izvor informacija maloj bebi. Preko svojih najbližih bebe uče kako funkcionira svijet oko njih. Iako nisu u mogućnosti odgovarati, bebe slušaju… Naš glas, dodir i pažnja stvaraju posebnu povezanost između nas i našeg malog djeteta.

Danas većina malih beba češće sluša nepoznate glasove i neugodne zvukove koji dopiru iz raznih uređaja.
Želite li da se vaše dijete  socijalno, intelektualno i psihički što bolje razvija, komunicirajte s njime. Pričajte, govorite, obraćajte mu se, pjevušite…
Pričajte što ste danas radili, što ovoga trena radite, što planirate, nije bitno što, samo mu se obraćajte.
Uočit ćete da dijete prati, da mu je pažnja usmjerena na osobu koja govori. Dijete prati izraz lica, promjene u glasu, pokrete…

S navršenom godinom dana dijete razumije većinu izgovorenog i pokušava ponoviti ono što čuje (više ili manje uspješno). Razgovor potiče razvoj govora i komunikacije.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar