Uvjerenja o novcu su važna

Naša uvjerenja igraju veliku ulogu u kreiranju i održavanju naše financijske situacije. Često ih nismo svjesni pa nerijetko sabotiramo sami sebe pa i negativnim mislima onemogućavamo promjenu situacije na bolje. Naše misli, postaju riječi. Riječi postaju djela. Djela postaju navike. Navikama formiramo karakter i svoje vrijednosti i kreiramo svoju sudbinu.

Startup, Growing, Plant, Idea

Uvjerenja su naše istine. One prema kojima živimo. Najveći broj uvjerenja formiramo negdje do sedme godine života gledajući roditelje i osobe u najužem okruženju, na temelju vlastitih iskustava i sl. Mnoga pod tih uvjerenja nisu podržavajuća no, dobra je vijest – možemo ih mijenjati.

Važno je prepoznati i osvijestiti kako se osjećamo u vezi s novcem. Razmisli, uzmi olovku i papir i zapiši: koja su tvoja uvjerenja o novcu, što ti prvo padne na pamet kada čuješ riječ “novac”, kako su tvoji roditelji/bližnji govorili o novcu, što misliš o bogatim ljudima, želiš li imati više novca, zašto i sl?

Dva vrlo česta uvjerenja o novcu su da je novac “prljav” i da je novac “nužno zlo.”. Zvuči poznato?

Razmislite, je li logično da s takvim i sličnim uvjerenjima privučemo novac u svoj život?

Pozitivno razmišljanje o novcu ne može samo po sebi promijeniti nečiju financijsku situaciju. To se može postići samo sustavnim promjenama. Pozitivan odnos prema novcu prva je stepenica na putu promjene i može nam pomoći da razvijemo zdravije navike kojima ćemo svakodnevno podupirati svoju financijsku sliku.  Put do uspjeha koji priželjkujemo popločen je, između ostaloga i zdravim uvjerenjima. Priželjkujemo li onaj financijski moramo poraditi na svojim uvjerenjima o novcu.

U nastavku navodimo pet pozitivnih i korisnih uvjerenja o novcu:

  1. Novac je odličan alat koji mi pomaže u mnogim životnim aspektima (mnogi ljudi na novac gledaju kao na „nužno zlo“, čime ga udaljavaju od sebe).
  2. Novac me podržava i imam ga dovoljno (kultura „više“ i „još“ mentalno nas odvodi u prostor nedostajućeg umjesto u zahvalnost i prepoznavanje toga koliko nas i kada novac podržava i pomaže nam u životu).
  3. Novac je poput bumeranga – uvijek mi se vrati (ponekad nas strah od gubitka novca priječi i u razumnom trošenju i ulaganju koje pridonosi našoj dobrobiti. Važno je riješiti se tog straha i ne djelovati iz njega).
  4. Volim novac i on voli mene (što nipošto ne znači da smo materijalisti i da nam je novac najvažniji).
  5. Novac mi omogućava da činim dobre stvari i osjećam se dobro zbog toga (novcem možemo pomagati i drugima, činiti dobre stvari i trebali bi biti zadovoljni zbog toga).

Photos courtesy of Pixabay

.

ostavite svoj komentar