Moljci – kako ih se riješiti?

Prvo moramo detektirati mjesto na kojem se pojavljuju moljci. Ukoliko se radi o kuhinjskom ormariću potrebno je detaljno čišćenje – provjeriti sve posude i kutijice, ambalažu sa hranom tipa brašna, riže, tjestenine i sl. Sve u kojima se nalazi moljac treba isprazniti, oprati posudu.

Ormare s odjećom također treba očistiti prije upotrebe bilo kojeg sredstva protiv moljaca. Odjeća treba biti čista, a unutrašnjost ormara prebrisana. Ostaci od dezodoransa i drugi ostaci (hrane i mirisa) na odjeći privlače moljce. Moljce privlači i štirka za odjeću i tkanine. Obavezno treba provjeriti sve džepove i isprazniti njihov sadržaj.

Ružmarin svojim mirisom odbija moljce. Može se osušiti i držati u platnenim vrećicama.
Cedar ima izrazito jak miris od kojeg moljci doslovno bježe. Učinkovit je bilo da je u obliku gela, vrećica ili kockica. Potrebno ga je mijenjati svakih šest mjeseci.
Suha lavanda, ružmarin, menta, majčina dušica, cimet, cedar i suha korica limuna imaju intenzivan miris koji odbija moljce. Vrećicu protiv moljaca možemo napraviti sami zamotate li u čistu krpicu ili gazu svježi ružmarin i mentu u jednakom omjeru.

Izvrsno sredstvo protiv moljaca je i lovorov list. Nakon čišćenja lovor valja staviti u ormariće i u ambalažu sa hranom koja privlači moljce.
Zaštita od moljaca dobije se i miješanjem malo lavande, ružmarina, klinčića i vrlo malo suhe korice limuna u smotuljak. Isto se može napraviti i s malo lavande, suhe limunove korice i štapića cimeta. Moljci će pobjeći ako se stavi samo jedan sastojak.

Odličnom se pokazala i paprena metvica (Mentha piperita). U litru destilirane vode doda se cca 30 mililitara ulja paprene metvice. Ta se mješavina izlije u raspršivač pa se njome pošpricaju sve površine. U zatvorenoj posudi ova otopina može stajati mjesecima.

Moljaca se moguće riješiti i pomoću strugotina preostalih od šiljenja olovaka. Ostatke treba sakupiti i staviti u prikladnu malu platnenu vrećicu. Vrećice sa strugotinama postaviti po ormarima s odjećom i kuhinjskim ormarićima. Miris drveta trebao bi spriječiti nakupljanje moljaca.

Kuglice protiv moljaca stručnjaci ne preporučaju. Istraživanja su pokazala da su otrovne, a i njihov težak miris je gotovo nemoguće poslije “istjerati” iz ormara.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar