Motivacijsko ili popratno pismo

Istaknite se, budite drugačiji…

Motivacijsko pismo je, uz životopis, najvažniji dio pismene dokumentacije koju prilažemo kod prijave za određeni posao ili stipendiju.
Kako napisati dobru molbu i na što posebno valja obratiti pozornost?

Na početku treba istaknuti svoju motivaciju za radno mjesto. Zašto nam je poduzeće zanimljivo? Zašto želimo raditi baš taj posao? Zašto smo se prijavili?
Povežite djelatnost poduzeća sa svojim interesima i znanjima. Uputno je izbjegavati uobičajene fraze i šablone. Pismo treba biti kratko i jasno s osobnom notom – važno je povezati svoja znanja i vještine s poslom za koji aplicirate, napisati kako vi možete doprinijeti napretku tvrtke i sl.
Zapamtite, manje je više. Kratko, jasno i zanimljivo. Pamtljivo i konzicno – bez dugačkih, tzv. ‘kobasica’ rečenica.

Ukoliko u početku zainteresirate poslodavca veća je vjerojatnost da će poslodavac pročitati ostatak teksta. U središnjem dijelu predstavite sebe u najboljem svjetlu – istaknite svoja znanja i iskustvo te osobne vještine. Istaknite obrazovanje i iskustvo koje je važno za posao za koji se natječete, ostalo se nalazi u vašem životopisu i nema potrebe ponavljati. Ukoliko imate kakve preporuke ili nagrade za prijašnji rad, slobodno ih navedite. Istaknite samo one sposobnosti koje su ključne za posao za koji se prijavljujete. Izdvojite samo 3-4 ključne i istinite osobine.
Preporučamo da se prethodno raspitate o tvrtki kojoj se obraćate zbog posla. Informiranost se cijeni, a omogućit će vam da dobijete sliku o potrebama tvrtke i prirodi posla za koji aplicirate i usmjerite svoje motivacijsko pismo u tom smjeru.

Navodno je poslovna škola kalifornijskog sveučilišta (UCLA) odbila 50-ak kandidata za MBA program zbog toga što su njihova motivacijska pisma prepisana iz raznih internetskih članaka. Svakako se treba informirati i pročitati svu moguću literaturu i štivo, ali nemojte prepisivati tuđa pisma. Na intervjuu bi vam se to moglo vratiti kao bumerang.

Važno je pokazati profesionalnost, ali i maštovitost. Pažnju treba usmjeriti na gramatiku, stil pisanja i cjelokupni grafički izgled pisma, urednost i preglednost. Preporuka je koristiti bijeli papir, jasnu i preglednu strukturu i dobro čitljiv font, izbjegavati papire s kockicama ili crtama kao i pisanje rukom te višestruko presavijanje. Izbjegavajte rečenice koje počinju s ‘ja’.
Prilagodite stil pisanja profilu tvrtke i koristite rječnik karakterističan za posao za koji aplicirate. Pravopis provjerite više puta, uz korištenje odgovarajućih alata na računalu.

Obično se u lijevi gornji kut piše vlastito ime i prezime, adresa i kontakt. Pismo se može nasloviti kao ‘Motivacijsko pismo’ ili ‘Molba za posao’, a obraćamo se s ‘Poštovani…’. Na molbi treba biti navedeno kome je namijenjena te datum i predmet molbe (čemu služi).
U zadnjem dijelu motivacijskog pisma zamolite poslodavca da vam omogući razgovor za posao, istaknite svoju dostupnost i spremnost za posao.
Vlastoručno se potpišite.
Šaljete li ili predajete više dokumenata preporučujemo korištenje A4 omotnice ili mape kako bi svi papiri izgledali uredno.

Kako biste bili sigurni da ste motivacijskim pismom obuhvatili sve potrebno pročitajte svoj tekst i pogledajte da li vaše pismo odgovara na ključna pitanja:

  • Zašto se javljate?
  • Zašto vas upravo to radno mjesto zanima?
  • Zašto smatrate da ste kvalificirani za navedeno radno mjesto?
  • Zašto smatrate da baš vi možete doprinijeti radu tvrtke?

Sretno!

“Image courtesy of [contributor name] / FreeDigitalPhotos.net”.

ostavite svoj komentar