Mravi – dosadne male napasti

U domu i na odmoru…

U stanovima i kućama mravi se vole zadržavati u dvostrukim podovima i stropovima, oko vodovodnih cijevi, plinovoda i sl., u pukotinama zidova, prozora i vrata, u elektrostanicama i sličnim prostorima.
Kako biste se riješili malih napasti obavezno je temeljito čišćenje i to ponajprije kuhinje kao mjesta u kojem obično držimo hranu, a i najmanja količina hrane (mrvica kruha) pozivnica je mravima za dolazak.

U naše domove mravi obično ulaze kroz sitne pukotine i otvore i stoga je sljedeći korak zatvaranje mjesta (pukotine) kroz koje mravi ulaze u dom (za ovo vam vrlo dobro može poslužiti silikon).
Ukoliko ste na pikniku i rasprostrli ste dekicu i namjeravate se počastiti hranom iz vaše piknik-košarice (ili hladnjaka) po svoj prilici u goste će vam doći i male napasti… Ukoliko samo jedan mrav ‘nanjuši’ hranu u trenu se stvori čitava kolonija malih napasnika spremnih pojesti vaš obrok.

Kako biste izbjegli takve, popriličo neugodne situacije bilo bi dobro u tim prilikama imati sredstvo koje odbija mrave. Niste li ljubitelj kupovnih kemijskih sredstava pribjegnite iskušanim starim metodama naših baka – otjerajte mrave biljnim pripravcima.
Mravi neke namirnice ne podnose. Između ostalih – krastavac. Dovoljno je koru krastvca oguliti i ostaviti na mjestu koje mravi najviše pohode ili pored rupice kroz koju ulaze u vaš dom.
Drugi način je otjerati ih paprom. Mrave treba pratiti, otkriti od kuda dolaze i to mjesto obilno popapriti – zasipati s crnim paprom.
Ukoliko mjesto od kuda mravi dolaze okružite debljom linjom kukuruznog škroba ili dječjeg pudera – mravi neće prelaziti preko linije.
Miris metvice odbija mnoge kukce, između ostalih i mrave. Listiće metvice možete rasporediti po kritičnim mjestima ili pak možete skuhati čaj od metvice, uliti ga u raspršivač i poprskati čajem mjesta prolaska malih napasnika.
Kora naranče također može biti od pomoći. Naranču ogulite i pojedite meso, a koru usitnite, izmiksajte i pomiješajte s toplom vodom. Tako spravljenom tekućinom zalijte mjesta kojima se mravi kreću.
Eterično ulje klinčića možete nakapati na vatu i rasporediti po mjestima gdje se pojavljuju mravi.
Mravi ne vole niti lavandu pa će i njeno pozicioniranje na kritičnim mjestima odbiti male dosade.
Mravi nisu ljubitelji niti bazge pa i ona može biti od pomoći za odbijanje malih napasnika.
Mravi ne vole niti ocat – ulijte ga u raspršivač i poprskajte njime područja kojima se kreću.
Cimet također odbija mrave. Posipajte malo cimeta na kritična mjesta.

Nešto od navedenog zasigurno će pomoći… 

ostavite svoj komentar