Muško zdravlje u četrdesetima

Muškarci u četrdesetima i zdravstveni rizici…

Svako vrijeme nosi svoje breme, svaka godina određene promjene, a svako desetljeće određene zdravstvene rizike. Četrdesete su godine kada muškarci posebno trebaju propaziti na svoje zdravlje zbog povećanog rizika od nastanka nekih bolesti. Ključno je napustiti loše i usvojiti nove, zdrave navike.

Loše prehrambene navike
Loše prehrambene navike su povezane s nastankom mnogih bolesti – bolestima srca, dijabetesom i rakom. Muškarci često i u većim količinama jedu crveno meso, pržene namirnice i brzu hranu. Rjeđe sami za sebe (i obitelj) pripremaju zdrave obroke. Komuzumiranje nezdrave hrane rezultira pretilošću, povišenim krvnim tlakom i povišenom razinom kolesterola. Godinama su žene prednjačile po pitanju prednosti no taj odnos polako se i sigurno mijenja. Sve je više pretilih muškaraca.

Neredoviti posjeti liječniku
Muškarci uglavnom nemaju običaj redovito posjećivati liječnika. Opravdanje za to uglavnom je nedostatak vremena. Za ishod liječenja kod većine oboljenja presudno je pravovremeno djelovanje. Zdrav čovjek nema previše vremena, bolestan ga mora pronaći. Prevencija zahtijeva vrijeme,  liječenje zahtjeva i vrijeme i još puno više od toga. Bolje je ne čekati…

Vožnja automobilom
Muškarci automobil doživljavaju i kao prijevozno sredstvo, ali i kao sredstvo kojim se dokazuje (pokazuje) muževnost, prestiž, vještina i dr. Muškarci češće uzrokuju proimetne nezgode, u dobi između 50 i 60 godina rizik od smrtnog ishoda u prometnoj nesreći se udvostručava, češće zaspu za volanom, češće krše ograničenja brzine i puno češće voze nakon konzumacije alkohola. Uz to, muškarci su skloni koristiti automobil i onda kada automobil realno ne trebaju, izbjegavaju pješačenje i vožnju biciklom za npr. odlaske u trgovinu ili do prijatelja.
Dugotrajno sjedenje u autu (posebno ako ne sjedite pravilno) ostavlja negativne i trajne posljedice na zdravlje kralješnice.

Ovisnost o tehnologijama
Nakon sjedenja u automobilu, nastavlja se sjedenje pred računalom ili pred TV ekranom. One osobe čiji posao pretpostavlja puno sjedenja u slobodno vrijeme trebale bi se kretati ili baviti tjelovježbom.

Pušenje
Zdravstveni rizici od pušenja (moždani udar, rak pluća, Alzheimerova bolest i dr.) višestruko se povećavaju sa godinama života. Nikada nije kasno za prestanak pušenja.

Izlaganje suncu bez zaštite
Muškarci općenito imaju čak 2 puta veći rizik od nastanka raka kože u odnosu na žene. Čak 6 od 10 slučajeva melanoma, čine muškarci stariji od 50 godina, a manje od 50% muškaraca koristi zaštitu od sunca. Kako je pravodobno otkrivanje presudno za uspjeh liječenja muškarci koji nemaju naviku redovitih posjeta liječniku povećavaju rizik lošeg ishoda.

Samoća
Rastavljeni muškarci, udovci ili pak oni koji se nikada nisu oženili imaju puno veći rizik od obolijevanja od raznih bolesti. U pravilu, samci jedu više, lošije i neredovitije, češće piju prekomjerno, ne odlaze liječniku redovito i općenito se ponanašaju rizičnije. Sa godinama se usamljenost povećava, a time i rizik od nastanka depresije i demecije, pretilosti i bolesti srca, dijabetesa i dr.

Depresija
Statistike su jasne. I muškarci boluju od depresije. Za razliku od žena, oni neće potražiti pomoć, nego ignorirati problem. Često će svoje ‘loše raspoloženje’ i ‘tugu’ pokušati ublažiti alkoholom ili nekim drugim oblikom rizičnog ponašanja i problem dodatno zakomplicirati.

ostavite svoj komentar