Naglo mršavljenje

Koje rizike nosi…

Početkom toplijih dana postajemo opterećeniji svojim izgledom i postajemo laka meta za brzinske i čudotvorne dijete od kojih većina nije zdravstveno prihvatljiva i nosi niz rizika. Osim toga, nekontrolirane dijete često (gotovo u pravilu) dovode do jo-jo efekta – nakon završetka dijete kilogrami se vraćaju u većem broju i još brže nego što su izgubljeni.

Naglim gubitkom tjelesne mase tijelo nema priliku prilagoditi se na novo stanje što se može vrlo negativno odraziti na zdravstveno stanje. Može uzrokovati tzv. zamašćivanje jetara, u krvi mogu porasti vrijednosti masnoća. Kod naglog mršavljenja osim što tijelo troši energiju iz masnih stanica, ono troši i energiju iz mišića pa može doći i do primjetnog slabljenja mišićne mase.
Zbog uobičajeno smanjenog unosa hranjivih tvari tijekom naglog mršavljenja organizmu može nedostajati potrebitih nutrijenata, posebno proteina, vitamina i minerala i može doći do stanja tzv. malnutricije što opet može prouzrokovati niz zdravstvenih problema.

Uz navedeno, mogu se javiti i dehidracija i proljev, umor, malaksalost, pojava strija na koži, slabljenje kose i noktiju, a također i ozbiljniji problemi poput anemije, srčanih smetnji, hipertenzije, artritisa, nesanice, depresije, hormonskih poremećaja što kod žena može rezultirati gubitkom mjesečnice, neplodnošću i sl.

Znanstveno je utvrđeno da većina dijete, posebno onih kratkoročnih, s naglim gubitkom tjelesne mase, šteti organizmu.

ostavite svoj komentar