Najbolji načini traženja zaposlenja

Prakticirati barem dva, tri…

1.
Traženje informacija o radnim mjestima od članova obitelji, prijatelja, poznanika, ljudi u lokalnoj zajednici, službama za savjetovanje, u školskim ustanovama u kojima smo se obrazovali i slično jedna je od metoda koju preporučujemo.
Jednostavno svakome koga se možete sjetiti postavite pitanje zna li za bilo koje slobodno/upražnjeno radno mjesto tamo gdje radi ili negdje drugdje.
Ovo je dokazano jedan od najboljih načina traženja zaposlenja. Uspješnost ove metode gotovo je pet puta veća od metode slanja životopisa na razne adrese.

2.
Kucanje na vrata bilo kojeg poslodavca – ureda, tvornice, obrta, udruge i dr. koji vas interesiraju, i to bez obzira na to imate li saznanja o tome imaju li potrebu za novim radnicima ili ne, sljdeća je metoda.
Ova je metoda značajno uspješnija nego biste očekivali. Premda danas nije uobičajeno ‘kucati na nečija vrata’ još je uvijek dosta poslodavaca koji cijene ovakvu vrstu proaktivnosti. Naravno, prije nego krenete ‘na posao’, dobro osmislite svoj životopis i pristup – ono što ćet reći i način na koji ćete izreći.

3.
Traženje uz pomoć poslovnog imenika kako biste identificirali poslovne subjekte ili područja interesa u mjestu u kojem želite raditi. Nakon identifikacije slijedi nazivanje poslodavaca, predstavljanje sebe i pitanje da li možda trebaju osobu za rad, vaših kvalifikacija. To se može raditi i u grupi osoba koje također traže zaposlenje. Više ljudi, više ideja, veća međusobna podrška. No, to ovisi o tome jeste li takav tip ilil ne.
Također je važno osmisliti svoju priču i predstaviti se u najboljem svjetlu.

4.
Slanje životopisa na razne adrese omogućava vam da posao odradite iz svog doma i to ima velikih prednosti. Poradite na svom životopisu, neka bude autentičan, profesionalno napisan, zanimljiv. Pokažite ga osobama od povjerenja – prijatelju, kolegi ili nekom tko vam može dati neki savjet i reći što vidi kad pročita vaš životopis. Nemojte vi biti jedina osoba koja ga je pročitala.

5.
Traženje zaposlenja uz životne promjene još je jedan od načina na koji možemo pristupiti traženju zaposlenja. Ovo je najuspješnija metoda, no, naravno, ne djeluje na sve jednako. Uspješnosr dakako ovisi o uloženom naporu i vremenu.

Vrlo je važno napomenuti da je traženje posla to uspješnije što više metoda prakticirate. Nemojte se osloniti samo na jednu. Vjerojatnost pronalaska posla raste sa svakom dodatnom metodom koju koristimo, ali samo do četri metode. Korištenje više od četri metode kontraproduktivno je jer ih više od četrir teško možete prakticirati kako treba – uložiti prijeko potrebno vrijeme i energiju.

“Pencil And Notebook” – Image courtesy of Gualberto107 at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar