Najčešća pitanja mladih roditelja

Dobiva li dijete dovoljno mlijeka dojenjem?

Dojena djeca uglavnom ( rijetki su izuzeci), dobivaju dovoljno mlijeka. Nakon poroda djeca izgube oko 10 posto svoje porođajne težine, što bi trebala nadoknaditi unutar dva tjedna. Pedijatri uglavnom savjetuju roditeljima da se opuste, da sebi i svojoj bebi daju vremena za privikavanje na nove životne uloge. Ključno je ne podlegnuti pritisku okoline (prijatelja, roditelja) ili uplakane bebe pa joj dati bočicu sa kupovnim mlijekom.
Dojenje ne protječe uvijek glatko – ali upornost i strpljivost se svakako isplate.

Možemo li razmaziti bebu ?

Stručnjaci kažu – ne. Djeca mlađa od 6 mjeseci nisu u stanju manipulirati pažnjom svojih roditelja. Važno je slušati i razumijeti svoje dijete i njegove reakcije na vas i na svijet oko sebe. Što je to što ga uznemiruje, što ga smiruje, zašto plače, kako izražava umor, kako glad…

Kada dijete može prespavati cijelu noć?

Bebe mogu spavati i do 18 sati dnevno. To je najčešće u kratkim intervalima. Svaka tri do četiri sata kod djece se izmjenjuju ciklusi dubokog i laganog spavanja. U jednom trenutku dijete spava, u drugom postaje svjesno osjećaja gladi, potpuno se razbudi i počinje plakati kako bi upozorilo na svoju potrebu. To se može događati i 10 puta dnevno. Ponekad je teško uskladiti svoje osobne i djetetove potrebe, ali savjetujemo odmaranje kad god je to moguće. Uhvatite nešto sna dok spava vaša beba. Inače, bebe mogu već vrlo rano spavati cijelu noć. Hoće li to početi ranije ili kasnije ne ovisi samo o djetetu.

Treba li dijete staviti da spava na leđima ili na trbuhu?

Stručnjaci se slažu kako bi dijete trebalo stavljati na leđa. To smanjuje rizik od sindroma iznenadne dječije smrti. Preporuča se da dijete spava u sobi koja nije zadimljena, sobi koja je prozračena, preporuča se spavanje na tvrđem madracu, te izbjegavanje pretopljavanja.

Jesu li kolike uzrok dugotrajnom plaču bebe?

Jedan od načina na koji bebe komuniciraju je plakanje. Njime izražavaju glad, umor, neugodu i mnoge druge osjećaje. Ponekad bebe plaču bez vidljivog razloga. Najčešće takav plač povezujemo sa kolikama (počinju oko 3. tjedna djetetova života i traju do 3. mjeseca). Osim kolika uzrok neutješnog plača može biti i alergija na mlijeko, refluks ili neka druga neugoda ili tegoba. Uvijek je poželjno posavjetovati se sa liječnikom.

Bljuckanje – je li nužno?

Povremeno bljuckanje je uobičajeno. Neka djeca izbace malo mlijeka nakon svakog obroka. Ponekad je uzrok prejedanje. No, ako dijete povraća nakon obroka (to nije isto što i bljuckanje) i ako se to događa često, ako ima proljev i gubi na težini potrebno je javiti se liječniku .

Cijepljenje – da ili ne?

Da. Imunizacija je najvažnija zdravstvena prevencija, uz to još i obavezna za neke bolesti (tuberkulozu, difteriju-tetanus-hripavac, dječiju paralizu, ospice-zaušnjake-rubeolu). Naravno, to ne isključuje mogućnost detaljnijeg informiranja.

Kada odvesti dijete liječniku?

Ako je dijete uznemireno i teško ga je umiriti, ako odbija jesti i piti, ako ima bilo kakav poremećaj disanja i temperaturu veću od 38°C, zovite liječnika. Ne možete pogriješiti ako najprije nazovete liječnika. Već iz navedenih simptoma će stručna je osoba moći donijeti odluku – dovesti dijete ili pričekati s dolaskom. Vrlo je važno da roditelji ostanu smireni.

ostavite svoj komentar