Najčešće greške s lijekovima

Dobro je znati…

U mnogim domovima postoje prava mala skladišta raznih lijekova. Često su to lijekovi bez originalnog pakiranja i jasne informacije o roku trajanja i ostalih informacija bez kojih nije uputno koristiti lijek. Što trebamo znati kako bismo pravilno koristili lijekove?
Evo nekoliko važnih uputa:

1.Čitanje upute

Prije svega treba dobro proučiti uputu koja se nalazi u originalnom pakiranju lijeka.Ovo je posebno važno ako se radi o trudnicama, dojiljama, novorođenčadi i maloj djeci te o osobama iznad 65 godina.

2. Originalno pakiranje

Lijekove treba držati u originalnom pakiranju kako bismo mogli provjeriti njihov rok trajanja ili originalnu uputu. Na putovanja treba nositi lijekove u tom istom originalnom pakiranju.

3. Ne stvarati zalihe lijekova

Najčešće se dogodi da lijeku istekne rok trajanja. Starije osobe po navici uzimaju poznati lijek i ne provjeravaju rok valjanosti. Često se dogodi da i to da liječnik promijeni terapiju. Lijekove koje više ne treba uzimati ne savjetuje se čuvati i davati drugim osobama. Ono što jednoj osobi pomaže, ne mora pomoći i drugoj osobi, a može joj i naštetiti.

4. Ne piti više lijekova odjednom

Osobe starije dobi često boluju od više kroničnih bolesti (dijabetes, hipertenzija i sl.). Kako svaka bolest zahtijeva drugi lijek ili više različitih lijekova osoba mora uzimati više različitih lijekova. Što je veći broj lijekova koje pacijent koristi, veća je i mogućnost nuspojava. Najveća greška je što se kod pacijenta ne uzima potpuna anamneza o svim lijekovima koje uzima. Zato je najvažnije pacijenta pravilno savjetovati o načinu uzimanja propisanog lijeka. Potrebno je osigurati da bolesnik razumije kako lijek treba uzimati i zašto ga uopće uzima. Ukoliko ste zbog raznih poteškoća sa zdravljem savjetujte se sa svojim liječnikom o tome koje lijekove, kada i kako uzimati.

5. Lijekove je uvijek bolje piti s vremenskim razmakom

Ako se lijekovi piju s vremenskim razmakom, smanjuje se mogućnost pojave interakcija između pojedinih lijekova. Kako lijekovi najčešće imaju slične metaboličke putove, velika je vjerojatnost da će metabolizam jednog utjecati na metabolizam drugog.

6. Ne biti ‘sam svoj doktor’

Uzimati lijekove ‘na svoju ruku’ posve je pogrešno i može biti vrlo opasno za zdravlje.
Treba nagasiti da bezreceptni lijekovi nisu bezopasni i da također stupaju u interakcije s drugim lijekovima. Pacijenti ih često nepotrebno koriste, ili ih ne koriste ih pravilno.

7. Poslušajte savjet koji slijedi nakon svake TV reklame

Nakon svake televizijske reklame za neki lijek slijedi naputak – ‘Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika’.

8. Imajte na umu da isti lijek može drugačije djelovati na različite osobe

Određeni lijek će na nekog pacijenta odlično djelovati, na drugoga neće imati apsolutno nikakav učinak, dok kod trećega može izazvati strašne nuspojave koje mogu biti opasne po zdravlje. Zato treba biti posebno oprezan kod primjene većeg broja lijekova, bilo receptnih, bilo bezreceptnih.

9. Lijek može postati otrov

Kod nekontrolirane primjene ili prekoračenja preporučene doze te kod zlouporabe lijekova moguća su i trovanja lijekovima. Ta trovanja mogu biti vrlo opasna, s trajnim ili privrmenim posljedicama. Simptomi mogu biti raznoliki, od vrlo lošeg općeg stanja organizma, vrtoglavice, omamljenosti, visoke temperature, ubrzanog ili nepravilnog rada srca, do probavnih tegoba poput proljeva, povraćanja, bolova u abdomenu… U tom slučaju savjet je – što prije potražiti hitnu medicinsku pomoć.

“Pills And Medicine” – Image courtesy of amenic181 at FreeDigitalPhotos.net  

 

ostavite svoj komentar