Najčešće nezgode na putovanju

Bolje je biti spreman…

Na putovanje sigurno ne krećemo opterećeni mislima o nezgodama koje nas mogu snaći, ali nezgode se događaju i bolje je misliti na vrijeme i spremno dočekati eventualnu nevolju.

Izgubljena putovnica
Prije nego krenete na put fotokopirajte svoju putovnicu u dva primjerka – jedan ostavite kod kuće, a jedan primjerak ponesite sa sobom. To će vam u slučaju nestanka olašati proceduru.
Preporuka  je napraviti isto i sa ostalim dokumentima koje nosite sa sobom (osobna karta, zdravstvena iskznica, putno osiguranje, rezervacije hotela i sl.).
Nestanak putovnice treba odmah prijaviti, policiji ili veleposlanstvu matične države. Prije polaska na put korisno je  informirati se o proceduri kod nestanka putovnice u zemlji u koju putujete.

Izgubljena prtljaga
U tom slučaju odmah prijavite nestanak prtljage u ured za prijavu nestalih stvari koji se najčešće nalazi u blizini mjesta za preuzimanje prtljage. Slijedi ispunjavanje formulara i potom čekanje. Službenici će vas zamoliti kontakt broj i adresu na koju vam mogu javiti da li je vaša prtljaga pronađena i hoće li vam je poslati na kućnu adresu ili u hotel u kojem ste odsjeli.
Potragu ćete olakšati pravilnm označavanjem svoje prtljage – kontaktnim podacima.
Korisno je prije odlaksa na put napraviti popis stvari u koferima ili torbama kako biste kasnije mogli provjeriti je li sve vraćeno.

Bolest na putovanju
Sa sobom je potrebno nositi propisane lijekove (u originalnom pakiranju), no ukoliko se dogodi nešto izvanredno prisiljeni ste potražiti pomoć na licu mjesta. U tome vam može od velike pomoći biti dobro obavljen posao prije polaska na put. Informirajte se o liječničkoj skrbi u zemlji u koju putujete.
Putno osiguranje svakako će vam olakšati problem oko financiranja.

Propušteni let
Kasnite li odmah kontaktirajte (nazovite) ili se javite na info-pult zrakoplovne tvrtke. Najčešće nećete imati druge doli sjesti i čekati sljedeći let. U slučaju da toga dana nema više letova za vašu destinaciju, morat ćete se vratiti kući ili prespavati u hotelu ili aerodromskoj čekaonici.

ostavite svoj komentar