Najčešće pogreške u prehrani

Jednolična prehrana

Nemojte dozvoliti da vas umor, nedostatak vremena ili određene prehrambene navike ‘navuku’ na tanak led jednolične prehrane. Nikada nije bilo lakše kuhati nego danas. Imamo uređaje, posuđe, dostupni su nam milijuni recepata, svaki dan na TV-u vrti se neka kulinarska emisija…

Unesite nešto od svega toga u svoj život. Isprobajte nešto drugačije, raznovrsnije, nešto čime ćete uzbuditi sva svoja osjetila, a ujedno i povoljno utjecati na svoje zdravlje. Usmjerite se na hranu koju treba jesti, kupujte razne okuse i eksperimentirajte s novim namirnicama.

Izbacivanje svih masnoća

Nisu sve masnoće iste i nisu sve nepoželjne. ‘Osim što su izvor energije, pružaju tijelu nužne masne kiseline, koje su važne za zdravlje, posebice za pravilan rad srca i mozga. Uz to, masnoće pružaju punoću okusa i daju osjećaj sitosti. Izbjegavati treba samo veće količine zasićenih masnoća, a sve transmasti. Zasićene masti uglavnom se nalaze u mastima životinjskog porijekla, kao što su maslac, mlijeko i masno meso. Transmasti nastaju tijekom prerade biljnih masti kojima se dodaje vodik. Osim što povisuju loš kolesterol, snižavaju i onaj dobar. Najčešće ih sadrže pržena hrana, kolačići i grickalice. Za kuhanje je poželjno koristiti biljno ulje, poput maslinovog. Nezasićene masti nalaze se i u avokadu, ribi i orašastim plodovima. Zdrave masti jesu kalorične, zato budite umjereni, ali ne izbacujte ih u potpunosti iz svoje prehrane.

Neplanirano kupovanje namirnica

Svi bismo trebali unaprijed isplanirati svoj tjedni jelovnik. Planiranje znači i štednju novca (izbjegavate bespotrebnu i suvišnu kupovinu)i štednju vremena (namirnice dostupne odmah). Naravno, nećete unaprijed kupovati lako kvarljive namirnice (nema ih puno).

Konzumacija isključivo svježih namirnica

Svježe je uvijek najbolji izbor kada je izbor pred nama. Ali kada smo u stisci sa slobodnim vremenom, duboko zamrznuto voće, povrće, mes, riba i dr. mogu doprinijeti uravnoteženijoj prehrani. Smrznuto voće i povrće može biti vrlo slične hranjive vrijednosti, te odlično za kolače i slastice, naročito tijekom zimskih mjeseci.’ Smrznuto voće i povrće često je bolji izbor od uvezenog, koje je putovalo dugo ili stajalo tjednima u skladištima.

Isključivost (ili sve ili ništa)

Ako iz svoje prehrane niste isključili niti jednu namirnicu, veća je vjerojatnost da ćete ustrajati u odluci da se hranite zdravije. Najvažniji princip zdrave prehrane je uravnoteženost. Ako ste slabi na čokoladu vaša slabost, ne isključujte je posve iz svoje prehrane. Kompromis možete napraviti kupnjom tamnije čokolade i konzumiranjem manjih količina.

Brzinska priprema hrane i jedenje ‘na brzaka’

Nedostatak vremena tjera nas na to da obroke spremamo ‘na brzaka’ i konzumiramo ih isto tako ‘na brzaka’. Ne razmišljamo o tome što spremamo, ne unosimo sebe u pripremu obroka i doslovno trpamo hranuu sebe. Ipak, zdravlja radi, trebali bismo malo usporiti.

ostavite svoj komentar