Najčešće pogreške u prehrani

Jednolična prehrana

Ne bismo smjeli dozvoliti da nas umor, nedostatak vremena ili određene prehrambene navike ‘navuku’ na tanak led jednolične prehrane. Nikada nije bilo lakše kuhati nego danas. Imamo uređaje, posuđe, dostupni su nam milijuni recepata, svaki dan na TV-u vrti se neka kulinarska emisija…

Nešto od svega toga sigurno možemo unijeti u svoju prehranu. Isprobati nešto drugačije, raznovrsnije, nešto čime ćemo pobuditi svoja osjetila, ujedno i povoljno utjecati na svoje zdravlje. Valja nam se usmjeriti na hranu koju bismo trebali jesti, isprobavanje raznih okusa i eksperimentiranje s novim namirnicama.

Izbacivanje svih masnoćaAppetite, Avacado, Avo, Avocado

Nisu sve masnoće iste i nisu sve nepoželjne. Osim što su izvor energije, pružaju tijelu nužne masne kiseline, važne za zdravlje, posebice za pravilan rad srca i mozga. Uz to, masnoće pružaju punoću okusa i daju osjećaj sitosti. Izbjegavati treba samo veće količine zasićenih masnoća i sve transmasti. Zasićene masti uglavnom se nalaze u mastima životinjskog porijekla, kao što su maslac, mlijeko i masno meso. Transmasti nastaju tijekom prerade biljnih masti kojima se dodaje vodik. Osim što povisuju loš kolesterol, snižavaju i onaj dobar. Najčešće ih sadrže pržena hrana, kolačići i grickalice. Za kuhanje je poželjno koristiti biljno ulje, poput maslinovog. Nezasićene masti nalaze se i u avokadu, ribi i orašastim plodovima. Zdrave masti jesu kalorične, zato se nalaže umjerenost, ali nei njihovo izbacivanje iz prehrane.

Neplanirano kupovanje namirnica

Poželjno je unaprijed isplanirati svoj tjedni jelovnik. Planirati znači uštedjeti novac (izbjegavanjem bespotrebne i suvišne kupnje) i štednju vremena. Unaprijed ne treba kupovati lako kvarljive namirnice (nema ih puno).

Konzumacija isključivo svježih namirnica

Svježe je uvijek najbolji izbor kada imamo mogućnost izbora.  No, kada smo u stisci s vremenom, duboko zamrznuto voće, povrće, meso, riba i dr. mogu doprinijeti uravnoteženijoj prehrani. Smrznuto voće i povrće može biti vrlo slične hranjive vrijednosti kao i svježe, te odlično za kolače i slastice, naročito tijekom zimskih mjeseci. Smrznuto voće i povrće često je bolji izbor od uvezenog, koje je putovalo dugo ili stajalo tjednima u skladištima.

Isključivost (ili sve ili ništa)Cookie, Chocolate Chip Cookie, Snack

Ako iz svoje prehrane nismo isključili niti jednu namirnicu, veća je vjerojatnost da ćemo ustrajati u odluci da se hranimo zdravije. Najvažniji princip zdrave prehrane je uravnoteženost. Ako smo “slabi” na čokoladu nije nužno da je potpuno isključimo iz svoje prehrane. Kompromis možemo napraviti kupnjom tamnije čokolade i konzumiranjem manjih količina.

Brzinska priprema hrane i jedenje ‘s nogu’

Nedostatak vremena tjera nas na to da obroke spremamo brzinski i isto tako konzumiramo (s nogu). Ne stignemo razmišljati o tome što spremamo, ne unosimo se u pripremu obroka i doslovno trpamo hranu u sebe. Zdravlja radi, trebali bismo malo usporiti.

Image by Pexels from Pixabay
Image by Rob Owen-Wahl from Pixabay
Image by Steven Giacomelli from Pixabay

ostavite svoj komentar