Najljepši gradski parkovi u regiji

Zelene oaze mira…

Ima nešto privlačno u gradskim parkovima: između svog tog betona, gužve, stotina automobila, nalaze se te zelene oaze u koje se ljudi dolaze odmoriti od silne gradske vreve. Gotovo sve svaki veći grad može podičiti lijepim parkom, no neki su ipak i korak više od toga. Donosimo vam pet najljepših parkova u regiji.

Ribnjak, Zagreb
Zagreb je posebno lijep u jesen, a točnost te izjave najbolje se može provjeriti u parku Ribnjak. Počeci mu sežu u daleku 1830. Godinu kada ga je dao napraviti zagrebački biskup Aleksandar Alagović. Tako su umjetni ribnjaci, koji su se tada nalazili u tom dijelu grada, postali park po uzoru na one u Engleskoj, ukrašen vodopadom, kipovima i egzotičnim biljkama. Ipak, park je zapušten nakon Alagovićeve smrti te je bio zanemaren dugi niz godina. Današnji oblik dobio je 1964. i smatra se jednim od najljepših zagrebačkih prostora, s mnoštvom klupica, stazica za šetnju, posebno idealan za parove (ovdje bih radije stavila idealan za romantične šetnje ili sl. Teško je spojiti riječi posebno i idealan). Prostire se na čak četrdeset tisuća kvadratnih metara, a svega je nekoliko minuta udaljen od središnjeg zagrebačkog trga.

Dunavski park, Novi Sad
U Dunavskom se parku može pronaći preko 250 vrsta biljaka, od čega valja izdvojiti i rijetke vrste drveća poput srebrne lipe, divljeg kestena te zakonom zaštićeni hrast lužnjak. U središtu parka nalazi se jezero s otočićem, koje je rekonstruirano 1978. a hranjenje pataka i labudova omiljena je aktivnost posjetitelja. Dunavski park omiljeno je vikend odredište Novosađana i jedan od zaštitnih znakova Novog Sada, a često se može pronaći i na razglednicama (čest je motiv na razglednicama iz Novog Sada)

Botnički vrt, Zagreb
U blizini Glavnog zagrebačkog kolodvora (zagrebačkog Glavnog kolodvora) smjestila se zelena oaza mira i tišine: Botanički vrt. Osnovan još 1889., već više od sto godine uveseljava Zagrepčane koji se požele maknuti od gradske buke i pri tome uživati u raskošnom biljnom svijetu (stanovnicima Zagreba omogućava izlet u raskošan biljni svijet i odmak od gradske vreve i buke). Postao je zaštićenim spomenikom prirode i kulture 1971. (1971. je postao zaštićeni spomenik prirode i kulture), a svake se godine njegovi staklenici nadopunjuju novim egzotičnim biljnim vrstama. Danas h je više od deset tisuća, a uz svaku ćete pronaći (se nalazi) malua tablu (pločica) s osnovnim informacijama o vrsti. Legenda kaže da je nekada u sklopu vrta postojao i pravi morski akvarij, no, nažalost, danas ga nema.

Centar za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko, Sarajevo
Najmlađi od nabrojanih parkova star je tek dva mjeseca, kada su i službeno otvorena njegova vrata. Na više od jedanaest hektara površine prostiru se pješačke i biciklističke staze, dječja igrališta, fontane, pa i nogometni stadion s umjetnom travom. Smješten u sarajevskom naselju Halilovići, ispunjen je stablima, ukrasnim grmljem, klupama, a u planu je i izgradnja teniskih terena i dodatnih sadržaja koji bi privukli Sarajlije (stanovnike Sarajeva i okolice) u najveći park u Bosni i Hercegovini.

Kalemegdan, Beograd
Kalemegdan je najveći i najljepši park u Beogradu te značajan kulturno povijesni kompleks grada. U sklopu Kalemegdana nalazi se i zoološki vrt, on je česta pozornica za glazbene koncerte i kazališne predstave, a tamo se nalazi i poznata tvrđava. Iza njega je duga i uzbudljiva povijest (ovaj park ima dugu i uzbudljivu povijesnu priču), koja se može osjetiti šetnjom kroz brojne stazice i tunele parka, koji je prošaran spomenicima važnim osobama srpske povijesti (znamenitih osoba iz srpske povijesti) i kulture. Beograđani ga obožavaju, a kako i ne bi, s obzirom da je riječ o savršenom mjestu za proljetni piknik, dugu romantičnu šetnju ili jednostavno druženje sa prijateljima.

Ivan Horvat
suradnik Praktičnog života

“Tree In The Park”- Image courtesy of Feelart at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar