Najprljavija mjesta u kuhinji

Idemo redom…

Kanta za smeće
Kanta za smeća puna je ostataka hrane, otpada svake vrste koji propada, stvara neugodne mirise, a bakterije u toj sredini doslovno caruju. Ono što možemo napraviti je: redovito mijenjanje vrećice unutar kante, pranje kante i dezinfekcija. Naročito je važan onaj dio koji hvatamo rukama (ako kanta nema nožni podizač).

Podne površine
Kuhinja je mjesto u kojem se priprema hrana i često mjesto gdje objedujemo. Podovi su obično puni raznih mrvica, ostataka hrane, mrlja od vode… Na kuhinjski pod donosimo i nečistoće izvana, na obući. Kanta tople vode, dva čepa octa, malo eteričnog ulja čajevca, par kapi nekog mirisnog eteričnog ulja, krpica i rukavice na rukama. Nema drugog rješenja. Samo redovito prebrisavanje.

Sink, Scourer, Kitchen, CookwareSudoper
Vlaga u sudoperu pogoduje bakterijama. Ukoliko su tu još i ostaci hrane i prljavo posuđe, to je za bakterije pravi raj. Da bi  izbjegli takvu situaciju prljavo posuđe što prije valja isprati i staviti u suđericu, ostatke hrane baciti u kantu za smeće, a sudoper dobro oprati. Ispiranje samo običnom vodom neće puno pomoći. Ali ako sudoper pošpricamo mješavinom vode, octa i soka od limuna, učinit ćemo pravu stvar. Nakon toga malo protrljamo površinu sudopera i isperemo toplom vodom. Ovu mješavinu možemo držati u raspršivaču i barem jednom dnevno obaviti čišćenje sudopera. Posebno temeljito treba očistiti rubove odvoda sudopera. Jednom tjedno u posudu vruće vode treba uliti decilitar-dva octa i sve zajedno izliti u odvod.

Spužvice za suđe
Spužvice za suđe skrivaju najviše bakterija. Sva prljavština, s ruku, posuđa i sudopera završi u spužvi. Spužvice su uglavnom vlažne što dodatno pogoduje bakterijama. Da bi to izbjegli, spužvice treba redovito održavati. Nakon svakog korištenja potrebno je oprati ih deterdžentom, isprati, iscijediti i odložiti tako da se posuše. Poželjno je redovito mijenjati spužvice, a dobro dođe i iskuhavanje u malo deterdženta ili stavljanje u mikrovalnu na 2-3 minute.

Mikrovalna pećnica
Mikrovalnu često koristimo kada želimo napraviti nešto ‘na brzaka’. Zagrijavamo hranu, napitke, pečemo kokice. Čišćenju mikrovalne ne treba pristupati na brzaka. Osim vidljivih nečistoća od hrane, mikrovalnu pećnicu povremeno  treba ‘osvježiti’. Prebrišemo ju toplom vodom, u staklenu posudu stavimo vodu par kriški limuna i uključimo mikrovalnu. Redovito treba prebrisavati i vanjske dijelove mikrovalne pećnice, posebno vrata.

Slavine
Prije pranja moramo otvoriti vodu, naravno. Pri tome nečistoću s prstiju ostavljamo na slavini i zatim je ponovno dotičemo nakon pranja, što znači da su se sve bakterije ponovno vratile na staro mjesto – u ruke. Redovito pranje slavine smanjit će broj bakterija u kuhinji. Osim toga, naše su vode obično pune kamenca koji će na slavini ostavljati mrlje i vremenom se zakoriti ukoliko se ne čiste redovito. 

Frižider
Frižider je mjesto kamo odlažemo hranu ne bi li joj produžili svježinu. Često je to i mjesto zaboravljene, upljesnivljene hrane po limenkama, staklenkama i uvenulog voća i povrća koje truli. Jednom mjesečno potrebno je napraviti inventuru hladnjaka i dobro ga prebrisati mlakom vodom u koju dodamo malo alkoholnog octa.

Image by Csaba Nagy from Pixabay 

ostavite svoj komentar