Najprljavija mjesta u kuhinji

Evo ih redom…

Kanta za smeće
Kanta za smeća puna je ostataka hrane, otpada svake vrste koji propada, stvara neugodne mirise, a bakterije u toj sredini doslovno caruju. Ono što možemo napraviti je: redovito mijenjanje vrećice unutar kante, pranje kante i dezinfekcija. Naročito je važan onaj dio koji hvatamo rukama (ako kanta nema nožni podizač).

Podne površine
Kuhinja je mjesto u kojem se priprema hrana i često mjesto gdje objedujemo. Podovi su obično puni raznih mrvica, ostataka hrane, mrlja od vode… Na kuhinjski pod donosimo i nečistoće izvana- na obući. Kanta tople vode, 2 čepa octa, malo eteričnog ulja čajevca, par kapi nekog mirisnog eteričnog ulja , krpica i rukavice na rukama. Nema drugog rješenja. Samo redovito prebrisavanje.

Sudoper
Vlaga u sudoperu pogoduje bakterijama. Ukoliko su tu još i ostaci hrane i prljavo posuđe, to je za bakterije pravi raj. Da biste izbjegli takvu situaciju prljavo posuđe što prije isperite i stavite u suđericu, ostatke hrane bacite u kantu za smeće, a sudoper dobro operite. Ispiranje običnom vodom neće puno pomoći. Ali ako sudoper pošpricate mješavinom vode, octa i soka od limuna, učinili ste pravu stvar. Nakon toga malo protrljajte površinu sudopera i isperite toplom vodom. Ovu mješavinu možete držati u raspršivaču i barem jednom dnevno obaviti čišćenje sudopera. Posebno temeljito treba očisiti rubove odvoda sudopera. A jednom tjedno u posudu vruće vode treba uliti decilitar-dva octa i sve zajedno izliti u odovod.

Spužvice za suđe
Spužvice za suđe skrivaju najviše bakterija. Sva prljavština, s ruku, posuđa i sudopera završi u spužvi. Spužvice su uglavnom vlažne što dodatno pogoduje bakterijama. Da biste to izbjegli, spužvice treba redovito održavati. Nakon svakog korištenja potrebno je oprati ih deterdžentom, isprati, iscijediti i odložiti tako da se posuše. Poželjno je redovito mijenjati spužvice, a dobro dođe i iskuhavanje u malo deterdženta ili stavljanje u mikrovalnu na 2-3 minute.

Mikrovalna pećnica
Mikrovalnu često koristimo kada želimo napraviti neštoi ‘na brzaka’. Zagrijavamo hranu, napitke, pečemo kokice. Čišćenju mikrovalne ne treba pristupati na brzaka. Osim vidljivih nečistoća od hrane, povremeno mikrovalnu treba ‘osvježiti’. Prebrišite  ju toplom vodom, u staklenu posudu stavite vodu i par kriški limuna i uključite mikrovalnu. Redovito treba prebrisavati i vanjske dijelove mikrovalne pećnice, posebno vrata.

Slavine
Prije pranja moramo otvoriti vodu, naravno. Pri tome nečistoću s prstiju ostavljamo na slavini i zatim je ponovno dotičemo nakon pranja, što znači da su se sve bakterije ponovno vratile na staro mjesto – u ruke. Redovito pranje slavine smanjit će broj bakterija u kuhinji.

Frižider
Frižider je mjesto kamo odlažemo hranu ne bi li joj produžili svježinu. Često je to i mjesto zaboravljene, upljesnivljene hrane po limenkama, staklenkama i uvenulog voća i povrća koje truli. Jednom mjesečno napravite inventuru hladnjaka i dobro ga prebrišite mlakom vodiom u koju ste stavili malo octa.

ostavite svoj komentar