Najvažnija pravila održavanja doma

Planirati održavanje doma

U ubrzanom vremenu u kojem živimo nužno je planirati. U održavanje doma treba uključiti sve ukućane (prema mogućnostima) i dogovoriti zaduženja. Redovitim održavanjem znatno se skraćuju vrijeme i energija utrošeni u održavanje doma.

Koristiti ekološka sredstva za čišćenje

Alkoholni ocat, limun, soda bikarbona, sol i eterična ulja dostupni su i izvrsni pomagači u održavanju doma, a ako niste vični home-made sredstvima u trgovinama ima veliki izbor vrlo učinkovitih i pristupačnih ekoloških sredstava. Koristeći ih pomažemo svom zdravlju i zdravlju planete.   

Ukloniti što prije

Free Chore Cleaning photo and picture

Mrlje, fleke i slična zaprljanja valja uklanjati čim ih primijetimo. Ne valja čekati da se sasuše i postanu teže i teško uklonjiva. U najvećem broju slučajeva dostajat će brisanje čistom krpom od mirkovlakana namočenom u vodu i sapun. Brzim djelovanjem štedi se vrijeme, trud i novac.

Čistiti odozgora prema dolje

Čišćenjem odozgora prema dolje preveniramo kontaminaciju već očišćenih površina.

Održavati kantu za smeće i redovito je prazniti

Pridržavanjem ovog pravila preveniramo neugodne mirise u domu i pojavu neželjenih štetočina (mrava, žohara i sl.). Osim kante za mseće održavati treba i spremnike za reciklažu.

Prvo čišćenje potom dezinfekcija

Čišćenjem uklanjamo prljavštinu i prašinu, dezinficiranjem eliminiramo loše bakterije. Dezinfekcija  neočišćenih površina nema smisla.    

Ne ostavljati prljavo posuđe u sudoperu

Sudoper pun prljavog posuđa pravi je raj za bakterije i zato se preporuča razviti naviku pranja posuđa nakon obroka ili spremanja ispranog posuđa u perilicu i svakodnevnog pranja (da se u perilici ne razviju neugodni mirisi i bakterije).  

Redovito prati prljavo rublje

Savjet je ne čekati da se nakupi puno prljavog rublja već ga redovito prati i održavati. Praktično je imati odvojene spremnike barem za bijelo i obojeno rublje.

Redovito usisavati ili pometati i prati podne površine

Podovi su obično najprljavije površine u domu. Zato ih valja redovito održavati. U ovisnosti u frekvenciji kretanja i broju ukućana (i kućnih ljubimaca), to bi trebali činiti barem svaka dva, tri dana ili češće.

Provjeriti sredstva za čišćenje

Prije upotrebe na većoj površini sredstvo za čišćenje uputno je provjeriti na nekoj testnoj površini. Postupajući tako preveniramo moguću štetu (oštećenja, blijeđenja i sl.)

Imati krpe za razne namjene

Obavezno je imati posebne krpe i krpice za čišćenje kuhinje, kupaone i ostalih prostorija u domu te krpe za čišćenje podnih površina i one za brisanje prašine. Krpe je važno redovito i pravilno održavati (prati na visokim temperaturama).   

Ne zaboraviti…

Ventilaciju i filtere treba održavati čistima jer je to najvažniji čimbenik njihove funkcionalnosti, a površine koje često dodirujemo poput prekidača za svjetlo, daljinskih, telefona, kvaka na vratima i prozorima, treba povremeno temeljito prebrisati i dezinficirati.

Samo je čist i održavan dom – ugodan i zdrav za življenje. neka vam održavanje doma ne bude teško. Sve što imamo moramo održavati, materijalne stvari i one koje to nisu. Blagoslov je imati dom.

Image by Petr Podlesak from Pixabay

ostavite svoj komentar