Uspješno odgajanje

Što je važno…

Često se pitamo postupamo li dobro, treba li lijevo ili desno na ovom zavoju u odrastanju našeg djeteta. To su sitne dileme. One kao da ne mijenjaju značajno budućnost djeteta. Ali najdragocjenije što možete predati svome djetetu u nasljedstvo ste vi  sami – sretni i zadovoljni!

Najdragocjenije što možete pružiti svojoj djeci je primjer sretnog, ispunjenog života.

To će im više značiti od svih zdravih obroka, zajedničkih obroka, čiste i izglačane odjeće, ustrajne brige o školskim obavezama… To znači više i od važnih razgovora sa vašom djecom. Kako to? Ti razgovori postaju nevažni i neučinkoviti ako ih izgovara potištena, nezadovoljna i nesretna osoba, nezadovoljna sobom i svojim životom.  Kako će vaše dijete shvatiti vaš savjet da se zauzme za sebe ako vidi vas da to ne radite. Možete se pravdati da djeca to ne vide, da vi pomno pazite na vaše izraze lica… Nemoguće je ne osjetiti ono što neverbalno izlazi iz vas, onu emociju koje ste iznutra puni i koja potajno, nesvjesno izlazi van koliko god se vi trudili potisnuti je.

Djeca će osjetiti nezadovoljstvo u vašem srcu, ona će osjetiti grč u vašem grlu ili želucu i to je ono što ćete im predat u nasljedstvo ako ne živite iskreno, autentično i zadovoljno!!! Naravno da imate pravo biti povremeno i nezadovoljni i frustrirani, ali dijete treba vidjeti kako se s time nosite, kako takve situacije rješavate, a nikako ne treba gledati vaše trajno nezadovoljstvo. Gledajući, dijete uči. Uči se ponašanju u životu. Postaje borbeno ili lako odustaje. Zastupa sebe ili podnosi.

I još nešto. Svi nekad podnosimo. I odustajemo. Ali je važno ne odustati prije pokušaja ili podnositi bez da smo prvo zastupali sebe. Neke odluke donesemo i izaberemo zato što mislimo da su dobre. Ali ako smo trajno nezadovoljni, ako počnemo osjećati fizičke tegobe, ako nam je poremećen san, ako nam srce preskače… tada smo donijeli pogrešnu odluku i čitav naš organizam nam svaki dan priča o tome. I to ne samo nama, već i našim bližnjima, pa i našoj djeci.

Svaki dan je nov, darovan, a s njime nam je darovana i prilika za novo vrijeme, novu odluku. Koju samo mi možemo donijeti. To ne može učiniti nitko umjesto nas. Kao što nitko umjesto nas ne može živjeti naš život.

Ivana Grabar, prof.pedagogije,socioterapeut
Krugovi, udruga za edukaciju i savjetovanje, www.krugovi.hr 

ostavite svoj komentar