Nakon razvoda

Treba si uzeti malo vremena…

Razvod i okolnosti koje su ga pratile mogu poremetiti cijeli sustav vrijednosti i promijeniti kompletnu životnu strukturu osoba uključenih u razvod. Neke osobe u tom periodu prolaze kroz krizu i nerijetko su potrebne godine da se od svega oporave i stanu na svoje noge.
Neki su prekidi teži i kompliciraniji od drugih. U svakom slučaju treba si dati vremena i pokušati osvijestiti svoju ulogu i doprinos prekidu. Treba porazmisliti o vlastitim obrascima ponašanja, emocionalnim kočnicama, preuzeti svoj dio odgovornosti i dr. Treba učiti na greškama. Za dobar, kao i za loš brak potrebno je dvoje.


Umjesto da neko vrijeme budu sami sa sobom i porade na sebi mnogi nakon prekida doslovno ‘srljaju’ u nove odnose nastojeći izbjeći samoću ili pak što prije nadoknaditi izgubljeno vrijeme.
Na taj način preskaču važnu stepenicu (rada na sebi) i započinju novu vezu koja brzo poprima obilježja veze iz koje si izašli. Zatim slijedi prekid, pa nova veza itd…itd. To može stvoriti snažan mehanizam otpora prema osobama suprotnog spola, bez osnove.

Ne poduzimajući potrebne korake (osvijestiti svoje greške i poraditi na sebi) višetruko uvećavamo prilike za ponavljanje lošeg i nezadovoljavajućeg odnosa. Nakon prekida treba si dopustiti vrijeme žalovanja (ili ako želite razmišljanja i analiziranja). Koliko će to razdoblje trajati vrlo je individualno i razlikuje se od osobe do osobe, ovisi o iskustvu kroz koje je svaka osoba prošla u odnosu, o načinu na koji je taj odnos završio i nizu drugih faktora.
Vrlo važan faktor su i djeca. UIkoliko se radi o razvodu braka sa djecom treba biti krajnje obazriv.
Ako osjećate da ne možete sami, ne libite se potražiti stručnu pomoć. Sve dok imate veliku potrebu razmišljati o prekinutom odnosu, dok se sažalijevate, uznemireni ste, osjećate se povrijeđeno, dok pri pomisli na bivšeg partnera osjećate ljutnju i okrivljavanje, nemojte pokušavati ostvariti novi odnos.
Kada dođete u fazu da mirno i staloženo , bez burnih emocija možete gledati na prekinuti odnos, kada postanete zadovoljni sami sobom i kada uspijete prihvatiti i vidjeti smisao i svrhu u svemu što vam se dogodilo , zadovoljstvo i mir odrazit će se na vama, u potpunosti. Poruke koje ćete tada slati svijetu biti će pozitivne i privlačit će pozitivne ljude.
Samo iz konstruktivnog stanja svijesti proizlaze konstruktivni odnosi. U novi odnos ne treba unositi ‘smeće’ iz staroga.

 

ostavite svoj komentar