Njega kože nakon sunčanja

Nakon sunčanja (i od soli) koža postaje dehidrirana i gruba…

Mekoću i sjaj koži vratiti ćete upotrebom preparata za njegu kože nakon sunčanja. Njega kože nakon sunčanja umiriti će i crvenilo i iritacije, osigurati dugotrajniju preprlanulost, vratiti elastičnost i, dugoročno gledano, mladost kože.

Dehidrirana koža treba posebnu njegu. Biljna ulja za tijelo zbog svoje masnije strukture i vrijednog sastava (badem, avokado, plod divlje ruže, vučji trn, macerat nevena u bademu, eterično ulje širokoline lavande i dr.) idealna su za njegu kože nakon izlaganja suncu. Važno je napomenuti da se spomenuta ulja ne koriste prije ili za vrijeme izlaganja suncu, nego nakon izlaganja suncu.

Kao prvo, potrebno je isprati kožu tuširanjem. Izbjegavajte upotrebu sapuna koji dodatno isušuju kožu. Izaberite neki nježni (prirodni) sapun ili blago sredstvo za tuširanje.
Ulja je najbolje umasirati na još vlažnu kožu (neposredno nakon tuširanja). Tako će koža najbolje upiti ulje. Ulja se nanose u malim količinama. Potrebno ih je umasirati u kožu kružnim pokretima kako bi se potaknula mikrocirkulacija.
Višak ulja (ono koje se nije upilo nakon utrljavanja u kožu) možete ukloniti čistim ručnikom.

Biljnim uljima za njegu kože nakon sunčanja može se dodati i malo eteričnog ulja (palmarose, paprene metvice, lavande širokolisne, sjemena mrkve, njemačke kamilice, rimske kamilice i dr.). Lavanda je jedno od rijetkih ulja koja se mogu izravno nanositi na kožu, bez nekog baznog ulja. Izrazito umiruje kožu kod bilo kakvih iritacija, uključujući opekline od sunca, kao i rane, modrice i ubode kukaca. Lavanda će pomoći i kod glavobolja izazvanih vrućinom i dužim boravkom na suncu. Opušta i ublažava bolove. Ljeti je posebno dobro koristiti hidrolat lavande koji smanjuje crvenilo kože, hrani, umiruje i osvježava kožu.

Sva biljna ulja koja koristite trebala bi biti hladno prešana i vrhunske kvalitete. Neka eterična ulja, kao i macerat gospine trave, fototoksični su i ne preporučuje se nanositi ih prije i za vrijeme izlaganja suncu.
Osobe alergične na pšenicu neka budu pažljive kod korištenja ulja pšeničnih klica.

Posavjetujte se sa stručnom osobom (ljekarnikom, aromaterapeutom ili fitoterapeutom) o tome koja je kombinacija biljnih i eteričnih ulja najpogodnija za vaš tip kože.

“Young Woman With Sun Tan Lotion”- Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar