Napokon vikend

… a onda počnemo pospremati, odlazimo u nabavke…

Provedena ispitivanja pokazuju da bi idealan vikend bio neka kombinacija odmora, rekreacije i zabave. Spominju se i izleti u dobrom društvu, jutarnja kavica na nekom mjestu sa lijepim pogledom, mogućnost izležavanja u krevetu, no većina ispitanih ipak preferira aktivnije provođenje slobodnog vremena.

To su želje, a stvarnost?
Radimo osam sati, na put na posao i s posla potrošimo oko sat ili dva, po povratku s posla obavljamo kućanske poslove i obiteljske obveze. Nemamo vremena za odmor i opuštanje. Umorni smo. Potom, nakon napornoga radnog tjedna dolazi vikend. Obavljamo poslove zaostale preko tjedna i namećemo si novi niz obveza. Često preko vikenda nadoknađujemo i poslovne ovaveze.
Vikend ispadne sve, samo ne odmor. Rezutat toga je činjenica da se većina u nedjelju navečer ne osjeća ništa odmornije nego u petak navečer. Već u nedjelju poslijepodne mnogi postaju neraspoloženi. Neodmoreni, sa strapnjom očekuju tjedan i obaveze pred njima. To se zove ‘nedjeljna depresija’.
Ako se ne naučimo odmarati vikendima, nakupljeni umor može se pretvoriti u kronični. Za odmor neće više biti dovoljan vikend. Rješenje za kronični umor je dulji odmor za koji ipak nije bitno samo vrijeme trajanja već i njegova kvaliteta.
Ubrzani stil života bez odmora i opuštanja može ozbiljno narušiti zdravlje – psihičko i fizičko.
Razmislite o tome zašto se ne uspijevate odmoriti preko vikenda? Što vam je najveća prepreka? Izvršavate li većinu obaveza sami, vrijeme je da naučite rasporediti posao na sve članove obitelji. Razmislite i o tome kakvu hranu konzumirate. Prevelike količine pojedene hrane mogu nas činiti nezadovoljnima. Isto tako i prazna hrana – nutricionistički siromašna (masno, slatko, prženo…) nas čini umornima, istrošenima i depresivnima.
Možda spavate predugo. Mnogi forsiraju ostajanje u krevetu bez potrebe. Nekada je bolje ustati i u miru, polako ispijati jutarnju kavicu ili čaj, čitati knjigu, razmišljati, opustiti se…
Odredite prioritete u izvršavanju obaveza i na vrh stavite – odmor. Potom sve ostalo.
I ne razmišljajte unaprijed. Znanstvenici tvrde da živimo cca osamnaest sati unaprijed. Nismo sposobni uživati sada i ovdje. U nedjelju poslije podne mi smo već u uredu.

ostavite svoj komentar