Nedjeljni blues

Ponedjeljak je mnogima najomraženiji dan u tjednu. Prvi je to dan nakon vikenda, radni. K tome, ponedjeljkom obično krećemo s provedbama nekih odluka (dovršavanje neke obaveze, početak dijete i sl.).

Bez obzira volimo li svoj posao, pa čak i jesmo li zaposleni, gotovo 80% nas pati od nedjeljne depresije. Očituje se tugom, tjeskobom i nezadovoljstvom koje osjećamo tijekom nedjelje, osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Nedjeljni blues ili nedjeljna depresija posljedica je činjenice da se vikend bliži svome kraju i naših misli koje ju prate. Budući da živimo unaprijed (stručnjaci kažu čak 18 sati), nedjeljnom navečer mi smo mentalno već u svom uredu, na poslu.

Konstantna povezanost s kojom živimo dodatno pridonosi ovom fenomenu koji pogađa sve generacije. Kroz Internet posao je pronašao svoj put u privatnu sferu i zauzima sve veći prostor u našim životima.

Vikendi su vrijeme kad nastojimo odraditi privatne poslove koje ne stignemo obaviti preko tjedna, vrijeme kad želimo više biti s obitelji, vrijeme kad duže spavamo. Zbog sveg navedenog vikend prolazi brzo i često u ponedjeljak ujutro nemamo osjećaj da smo odmorniji nego li smo bili u petak poslijepodne.

Kako se boriti protiv toga?

Važno je osvijestiti svoja očekivanja i njihovu uloge u tome kako se osjećamo i pokušati s drukčijim pogledom na svoje vikend aktivnosti u odnosu na one u tjednu. Radni tjedan obično doživljavamo isključivo kao vrijeme za obavljanje poslova i obaveza, vikend kao jedinu priliku za uživanje i zabavu (uz godišnji odmor).

Stručnjaci savjetuju što bolje planiranje vikenda, a posebno nedjelje. Preporuča se provođenje vremena u prirodi, s obitelji i prijateljima, u aktivnostima koje nas opuštaju i raduju te koje ne predstavljaju svakidašnju rutinu.

Premda je otpor prema planiranju vikenda razumljiv (jer nam je planiranja dosta tijekom tjedna) pokazalo se da ono pomaže boljem korištenju vikenda i lakšem suočavanju s ponedjeljkom.
Od pomoći može biti i tjedni break – određivanje jednog dana u tjednu kada ćemo poslijepodne provesti u nešto lakšem tempu, bez opterećujućih obveza, u kraćem druženju s prijateljima ili s obitelji, uz zajedničku večeru, gledanje filma ili igranje društvenih igara.

Prioritet vikendom trebaju nam biti odmor i opuštanje.

Photo courtesy of Pixabay 

ostavite svoj komentar