Home-made deterdžent za suđe

Postupak

U raspršivač ili neku praznu ambalažu od tekućeg deterdženta za pranje posuđa natočiti ocat i vodu u omjeru 1:1 ili 2:1, po želji dodati i sok od jednog limuna. Ovom smjesom može se prati blago zaprljano posuđe

Možemo koristiti samo sok od limuna i vodu ili kombinirati ocat, limun i vodu u željenim omjerima. Kad napravimo prvo sredstvo za pranje posuđa već kod sljedećeg pravljenja znati ćemo želite li nečega više ili manje.

U praznu ambalažu tekućeg deterdženta za suđe možemo nasipati i samo ocat i time prati posuđe. Ukoliko je u ambalaži ostalo još malo kupovnog deterdženta, dobit ćemo pjenastije sredstvo za ispiranje, a svakako ćemo manje zagaditi okoliš.

Također možemo dodati malo kupovnog tekućeg deterdženta ako nam  nedostaje efekt pjene (i tako ćemo manje onečistiti okoliš nego da koristimo samo kupovni deterdžent).

Domaći ‘vim’ ili pastu za ribanje suđa, umivaonika, kada i sličnog možemo napraviti tako da pomiješamo 3-4 žlice sode bikarbone, 1-2 žlice octa i 1-2 žlice tekućeg prirodnog sapuna (može poslužiti i obični).

Najvažnije je da osvijestimo da pjena nije ta koja čisti te da ocat, limunov sok, kuhinjska sol i soda bikarbona čiste jednako dobro, dezinficiraju i ubijaju sve bakterije kao i kupovni deterdženti, a prirodna su sredstva koja ne truju niti nas niti okoliš

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar