Naše tijelo priča priču našem umu…

Svakodnevno možemo vidjeti u bližoj i široj okolini (kod kuće, na radnom mjestu, ulici, trgovini…) ljude u različitim položajima tijela. Tako, primjerice, vidimo zgrbljene ljude, ljude visoko uzdignute glave i ramena, ljude prekriženih ruku i nogu, one koji se štite od nekoga ili nečega.

Pozicija našeg tijela u fizičkom prostoru ostavlja značajan trag na našim mislima, koje, odavno nam je poznato kroz brojna istraživanja, utječu na to kako se osjećamo, a onda se posljedično, manifestiraju i razni oblici ponašanja.

Američka socijalna psihologinja Amy Cuddy (preporuka za video: https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are?language=hr#t-699745 ) govori o fenomenu „power position“, kojim ističe kako zauzimanjem pozicije moći svojim tijelom u prostoru potičemo lučenje hormona testosterona (hormon dominacije) i smanjujemo lučenje kortizola (hormon stresa). Što to znači?
Amy je dokazala kako se, nakon dvije minute „pozicije moći“, možemo osjećati bolje, dominantnije i samopouzdanije, što nam zasigurno može pomoći u izazovnim i stresnim situacijama, primjerice kod intervjua za posao.

Dakle, ključno u stresnim situacijama je:
1. Izdvojiti samo dvije minute, stati pred ogledalo čvrsto ukopanih nogu s rukama na bokovima i uzdignutih ramena i glave!
2. Ne zaboraviti pri tome disati!
3. Promatrati što se događa s misaonim i emocionalnim procesima!

Ovo je stvar vježbe i primjenjivo je u raznim životnim situacijama. Ako niste povjerovali, pokušajte s trikom koji nudi Amy – stavite olovku u usta i držite ju zubima nekoliko minuta. Osjećate li se bolje ili ste se barem nasmijali držeći tu olovku?
Tako je i s pozicijom moći.

Tea Bošnjak
Socijalna pedagoginja

 Photo: www.pexels.com 

 

ostavite svoj komentar