Nasilje djece i mladih nad roditeljima

Sve češća pojava…

Obiteljski dom mnogima nije mjesto ljubavi, topline i sigurnosti. Premda većina roditelja ulaže znatan trud i ljubav u ispunjavanju svoje roditeljske uloge, mnogo je razloga zašto rezultat tih napora nije očekivano pozitivan pa u konačnici imamo zbunjene i nesretne i roditelje i djecu.

Neki pokazatelji iz medicinske, policijske, sudske, socijalne, psihološke i odgojno-obrazovne prakse upućuju na to da je relativno veliki broj (mladih) ljudi koji tjelesno i psihološki zlostavljaju, materijalno iskorištavaju ili manipuliraju svojim roditeljima.

Premda je riječ o socijalno marginaliziranom problemu i razmjerno novom području znanstvenih istraživanja o kojemu su sustavna istraživanja malobrojna, ova je vrsta nasilja u porastu i zaslužuje našu pozornost jer odnos društva prema nasilju, bez obzira tko je žrtva, a tko nasilnik, jedan je od bitnih pokazatelja stupnja njegova civilizacijskog razvoja.

Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da gotovo 28 000 djece zlostavlja svoje roditelje, a u 16 % slučajeva obiteljskog nasilja žrtve su bili roditelji. Svjetska pak istraživanja govore da se znakovi nasilnog ponašanja u djece opažaju već između 4. i 5. godine života. Oba spola (i djevojčice i dječaci) podjednako participiraju u svim oblicima nasilja nad roditeljima. Među adolescentima koji su bili agresivni prema svojim roditeljima veliki je broj onih koji su i sami bili žrtve (od strane roditelja). Svugdje u svijetu ova vrsta nasilja je u porastu. Najveći broj maloljetnih zlostavljača u dobi je od 12 do 14 godina, a roditelji žrtve u prosjeku imaju 40-ak godina. Najčešće su žrtve pomajke i samohrane majke, a očevi su žrtve u slučajevima kada imaju neki zdravstveni ili tjelesni problem.

Nasilje nad roditeljima je bilo koje ponašanje – postupak koji je namjerno štetan za roditelja ili ima namjeru tjelesno, psihološki povrijediti, učiniti financijsku štetu, osiromašiti ili uspostaviti prisilnu kontrolu nad roditeljima, a to se to odnosi i na sve verbalne oblike nasilja.
Često otpočinje kao verbalno nasilje, neposluh i pokazivanje bijesa koje u mnogim slučajevima eskalira ili prelazi u druge oblike nasilja. Žrtve su subjekti različitih i višestrukih tipova nasilja – tjelesnog, emocionalnog, materijalnog iskorištavanja, seksualnog nasilja, manipulacije roditeljima.

Neke od takvih slučajeva često zapažamo u svakodnevnim situacijama, na ulici, u trgovinama, na radnim mjestima, u susjedstvu.
Danas je posebno čest oblik ekonomskog, odnosno financijskog iskorištavanja i ucjenjivanja i nisu rijetki slučajevi roditeljskog zaduživanja u cilju ispunjavanja zahtjeva djece.
Ovom tipu nasilja možemo pridružiti i ismijavanje i omalovažavanje, prijetvornost, lažnu empatiju, ponižavanje, neposluh, nepoštovanje, pogrdne nazive, nerijetko pljuvanje i fizičko maltretiranje.

Unatoč deklariranoj opredjeljenosti za dijalog i otvorenost naše društvo još uvijek zanemaruje prevenciju nasilja i bavi se uglavnom njegovim posljedicama.

Već odavno znamo da nije jednostavno biti roditelj i da s djecom na dobivamo i ‘upute za upotrebu’. Gdje su granice i kako ih postaviti, što znači biti dobar roditelj, što dopustiti, a što braniti pitanja su na koje današnji roditelji traže i najčešće dobivaju različite i često nejasne odgovore.

Roditeljstvo se uči, a danas je biti roditelj kompleksnije nego ikad…

“Conflict With Mother And Son”- Image courtesy of David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar