Navike

Što su to navike i zašto su važne…

Svatko od nas ih ima. Neke su od njih dobre i poželjne, druge to nisu. Nekih smo svjesni, nekih nismo.

To su naučena ponašanja koja nastaju kao posljedica ponavljanja određenih radnji, osjećaja, misli… U navikama se krije velika snaga, one u velikoj mjeri utječu na kvalitetu našeg života.

Navikama često i doslovno robujemo – potreban je samo mali impuls da se poznati mehanizam pokrene i da po navici ponavljamo usvojeno ponašanje, da potaknemo osjećaje na koje smo navikli i misli koje smo navikli prizivati. Navika je prečac kojim često bespotrebno idemo – onda kad se ne potrudimo zastati, razmisliti, donijeti drugačiju odluku. Svakako je lakše prepustiti se poznatom, već usvojenom i poznatom obrascu ponašanja.

Sam po sebi mehanizam navike nije ni dobar niti loš. To je prirodan mehanizam koji nam u mnogočemu omogućava prilagodbu i djelotvornost, štednju energije i vremena, olakšava svakodnevno funkcioniranje.

Navike nastaju na dva načina. Jedan se sastoji u pasivnom i nesvjesnom prepuštanju različitim poticajima (unutarnjim ili vanjskim). Drugi način je svjesno i pažljivo odabiranje ponašanja koja želimo usvojiti kao naviku.
Više je nego razvidno koji je način pozitivan i na koji način usvajamo dobre i poželjne navike.

Dodatni se problem javlja kad sklonost navikama proširimo i na našu psihu – na način razumijevanja i doživljavanja životnih situacija. Problem nastaje kad navike prevladaju i mi postanemo njihovi robovi – kad nas svako remećenje ustaljenog ritma izbaci iz ravnoteže, kad smo nepovjerljivi prema svemu neuobičajenom i nepoznatom, a dobro se osjećamo samo u poznatom i ustaljenom.
Navika u ovom slučaju predstavlja teret i svatko tko se ikada pokušao riješiti neke svoje navike iskusio je koliko ta bitka sa samim sobom može biti teška.

Ponavljanjem usvajamo i mentalne i emocionalne navike. Osobe koje su odrastale omalovažavane vjerojatno će postati nesigurne, one koje su ohrabrivane i poticane bit će sigurnije i sebe doživljavati pozitivnije.

To kako sami sebe doživljavamo uvjetuje naše ponašanje – načine na koje ćemo rješavati probleme, reagirati na njih, prihvaćati životne izazove (ili ih izbjegavati), nositi se sa stresom, prihvaćati druge ljude, razvijati odnose s drugima i dr..

Najteže se riješiti mentalnih i emocionalnih navika. Razlog tome je taj što ih najčešće nismo ni svjesni, odnosno što ih ne prepoznajemo.  Nemamo li nekih izrazitijih poteškoća u svakodnevnom životu, prihvaćamo svoje navike i puštamo ih da upravljaju nama.

Navike se opiru duhovnom razvoju čovjeka i premda su neminovne mi ih možemo mijenjati i usmjeravati se na ona ponašanja koja potiču naš razvoj i smisleniji, životniji život.

Mogu li se mijenjati nepoželjne navike? Dobra je vijest da mogu. Prvi je preduvjet da ih osvijestimo i prepoznamo, drugi da im ne damo snagu veću od one koju svi mi nosimo u sebi  jer niti jedna navika nije jača od čvrste odluke i istinske želje da se mijenjamo.

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar