Navike koje odbijaju prijatelje

Prijatelje ne treba podrazumijevati. I prijateljstva imaju granice. Koja su to ponašanja koja bismo trebali izbjegavati općenito i s prijateljima?

Kašnjenje
Uvijek kasnite. Osobi koje čeka poručujete: „Ne poštujem te, tvoje mi vrijeme nije važno.“. Biste li vi sami tolerirali suprotnu situaciju? Kome? Koliko dugo? Appointment, Clock, Countdown, Deadline
Ukoliko ste okorjeli kasnitelj svakako se morate bolje organizirati. Nije riječ o genetskom ustroju već samo o lošoj navici. Rokovnik u ruke i bilježite!

Stalni umor ili prezaposlenost
Što god da vas netko zamoli, dobije odbijenicu bilo zbog vaše stalne prezaposlenosti, bilo zbog umora. Činjenica je da današnji tempo života malo kome ostavlja ‘višak’ vremena, što ne znači da ponekad ne moramo pronaći vrijeme za napraviti uslugu prijatelju i na taj način pokazati da nam je stalo. Bilo da se radi o prijateljima, bračnom partneru ili djetetu, tijekom dana trebali bi moći učiniti nešto za nekoga.

Odgađanje/zavaravanje
Neprestano odgađate. Vaša najčešća reakcija na nečiju zamolbu je ‘kasnije’, ‘sutra’, ‘sada nemam vremena’. Sutra i kasnije opet bez problema izričete to isto. Odgađanje je vrlo iritantna navika. Neozbiljno je i podcjenjuje osobu koja nas je nešto zamolila.

Prebacivanje krivnje
Onaj tko neprestano ukazuje prstom na druge, zapravo ukazuje na sebe (zapamtite, jedan je prst okrenut prema drugome, četiri prema nama). Problemima i razočarenjima u životu najviše doprinosimo sami. Okrivljavanje drugih samo je nespremnost za preuzimanje odgovornosti, priznanje da ne upravljamo svojim životom.

Škrtost
Riječ je o škrtosti koja se očituje kroz materijalne stvari, o škrtosti osobe koja gotovo nikada (ili vrlo rijetko) nekoga počasti (npr. plati kavu), podijeli (npr. užinu) ili ugosti nekoga (pozove na objed ili na druženje). Još je gore ukoliko je osoba škrta, a ne libi se biti počašćena, ugošćena ili pozvana.

Negativni stavovi
Osobe opterećene negativnim pojavama u društvu, osobe koje se neprestano žale na nešto ili na nekoga naporne su, dosadne i šire lošu energiju oko sebe. Druženje s takvim osobama djeluje poput depresiva.

Sveznanje
Prijatelj vam priča o nečemu, a vi ga prekidate u pola izlaganja i upadate sa svojim mišljenjem… Prava ste sveznalica. Sve znate bolje od drugih. Stručnjak ste i za politiku i za medicinu i za odgoj i za atomsku fiziku i za nuklearnu biologiju… Naravno da niste, to i nije važno. Dopustiti drugome da izgovori što je htio (po mogućnosti bez prekidanja) stvar je kulture i pristojnosti. Imamo jedna usta i dva uha. Ne slučajno…

(Ne)slušanje
Činjenica je da većina ljudi radije govori nego sluša druge dok govore. Ipak, treba slušati. I treba čuti. Svatko voli biti u društvu dobroga slušača, i obratno, nitko ne voli biti u društvu osobe koja bi samo pričala i ne želi slušati.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar