Navike kojima doprinosimo zadovoljstvu životom i zdravlju

Vjerujemo da ste već puno puta slušali o navikama prakticiranjem kojih pridonosimo svojoj dobrobiti. Ponavljamo ih, jer tada kad ste o njima slušali ili čitali možda niste bili spremni za promjenu.
Uvođenje promjena u život nije lako.

Imajte na umu da jedna dobra promjena vuče drugu pa ako uspijemo uvesti jednu promjenu po svoj prilici uspjet ćemo i njih više. Treba strpljivosti, upornosti, vizije. Ne treba se obeshrabriti mogućim i vrlo izglednim koracima unatrag – važno je na njih gledati kao na iskustvo, životnu školu, lekciju, vidjeti što možemo naučiti iz toga i pokušati ponovno (već i to može biti promjena).

Već jedna pozitivna promjena može nam osigurati dodatnih nekoliko godina života. Sa svakom sljedećom broj godina se povećava, sinergijski učinak također. Osim brojeva važno je da zdravim navikama živimo kvalitetnije, bivamo zadovoljniji.

Pozitivni društveni odnosi

Ne postoji niti jedan zdravstveni čimbenik koji na naš život utječe kao što to čine bliski odnosi. Imati krug bliskih osoba u svom životu znači živjeti zadovoljnije i ispunjenije. Usamljenost je sve raširenija i zabrinjava jer dokazano jako štetno utječe na našu dobrobit, na fizičko i psihičko zdravlje.

Tjelovježba i kretanje

Kretanje je nešto što svatko može prakticirati, a jedna je od najvažnijih aktivnosti kojima možemo značajno unaprijediti svoj život i zdravlje. Tjelovježba može biti lagana, umjerena (posebno u početku), primjerena dobi, zdravstvenom stanju, mogućnostima i afinitetima. Hodanje, penjanje stepenicama umjesto liftom, odlazak u trgovinu, dvije stanice pješke do posla, koje istezanje plus koja energičnija vježba (da osjetimo mišiće, ubrzamo dah) učinit će čuda.    

Upravljanje stresom

Naučimo li upravljati stresom i bolje podnositi životne nedaće generalno ćemo se osjećati bolje i vrlo vjerojatnije duže živjeti. Po tom pitanju puno možemo učiniti sami, a ako ne ide, možemo potražiti savjet stručnjaka ili neke osobe iz okruženja (nekoga tko se sam dobro nosi sa stresom i voljan/na je s nama podijeliti svoju životnu filozofiju).

Ne pušenje

Nepušenje smanjuje rizik od smrti za cca 30%. Prestanak pušenja u bilo kojem trenutku života donosi velike zdravstvene prednosti no, što prije – to bolje.

Alkohol – izbjegavati ili samo umjereno

Pijenje alkoholnih pića samo u umjerenim količinama smanjuje rizik od prerane smrti, poboljšava niz životnih funkcija i dobrobiti. Jedna od onih dobrobiti koju posebno naglašavaju oni koji odluče ne piti je – više enrgije i bolji san.

Izbjegavanje psihoaktivnih tvari (opijata, sintetičkih droga i sl.)

„Ne“ drogama je „da“ životu. Svjesnijem, potpunijem, ispunjenijem. Svaka ovisnost je u konačnici patnja i nezadovoljstvo, o zdravlju da ne govorimo.

Uravnotežena i svjesna prehrana

Raznovrsna prehrana, puna cjelovitih, prirodnih, što svježijih i neprerađenih namirnica ključna je za dobro zdravlje. Osim toga “što” jedemo važno je i “kako” jedemo, a  bilo bi dobro da to činimo svjesno, polako, sa zahvalnošću.

Dobar san 

Dobar, kvalitetan san koji odmara značajno povećava kvalitetu života. Broj sati koji nam je potreban ovisi od osobe do osobe, u prosjeku je to od šest do osam sati noćnog sna. Od samog broja sati važnije je da se budimo odmorni i spremni za novi dan.

Image by Silvia from Pixabay

ostavite svoj komentar