Ne pred djecom!

Što ne bismo smjeli raditi pred djecom…

Pijenje i uzimanje opojnih sredstava
O djetetu se ne može brinuti osoba koja je pod utjecajem alkohola ili psihoaktivnih tvari. Takvo ponašanje nije prihvatljivo niti onda kada dijete spava. Osim toga, teško ćete objasniti djetetu da pijenje nije zdravo jer slika govori više nego tisuće riječi…

Pušenje
Djeca su česte žrtve pasivnog pušenja. Roditelji ne bi smjeli dozvoliti maloljetnom (a posebno malom djetetu) djetetu da puši niti da bude izloženo duhanskom dimu.

Psovanje
Psovanje je izraz nekulture i nedostatka samokontrole. Djeca nas gledaju i ponavljaju. Ne želimo li da nam djeca postanu mali psovači (sutra i veliki) dužni smo se kontrolirati i pronalaziti prikladnije izraze za ljutnju, šalu i dr.

Gledanje/slušanje neprimjerenih sadržaja
Djeca danas uz roditelje često prate televizijski program. Gledaju sadržaje potpuno neprikladne za djecu (često i za same odrasle). To su razne sapunice, reality showovi, filmovi prepuni nasilja, sexa, horora i sl. Kasnije se čudom čudimo odkuda im razne ideje, strahovi, riječnik i dr.

Raskalašeno ponašanje
Sasvim je prirodno i prihvatljivo da djeca prisustvuju kratkim izljevima nježnosti i bliskosti između roditelja. Sve drugo zahtijeva vlastiti prostor i prikladno vrijeme.

Sukobljavanje
Niti verbalni niti fizički obračuni pred djecom ne dolaze u obzir. Dijete nikada bi trebalo stajati između roditelja ili patiti zbog njihova neslaganja.

Međusobno optuživanje/omalovažavanje
Roditelji pred dijete ne bi nikada smjeli stavljati izbor – jedan ili drugi roditelj. Optuživati ili ocrnjivati drugog roditelja pred djetetom nije prihvatljivo. Djeca ne mogu i ne trebaju na odnose gledati iz roditeljske perspektive.

Laganje
Svi smo nekad u poziciji da moramo slagati. Djeci naročito. No, to svakako treba izbjegavati. Posebno je loše od djece tražiti da sudjeluju u nekoj laži. Tako neće naučiti biti iskreni i shvatiti istinsku važnost iskrenosti.

Samoomalovažavanje/samopodcjenjivanje
Roditelj je svom djetetu najveći uzor i oslonac. Pred djecom (a niti pred drugima) nije poželjno omalovažavati se, podcjenjivati ili sažaljevati. To nije lijepo činiti niti drugoj osobi.

ostavite svoj komentar