Nedostatak ili izostanak seksualnog zadovoljstva

Seksualne probleme definiramo kao stalne ili česte psihofiziološke reakcije koje imaju za posljedicu nedostatak ili izostanak seksualnog zadovoljstva.

Na nedostatak ili izostanak seksualnog zadovoljstva najčešće se žale sami klijenti jer uviđaju da imaju problem. Ponekad, u terapeutskom radu s bračnim parovima terapeut primijeti da su rijetko seksualno intimni i da netko od njih ne uživa dovoljno u tim trenucima. Tada radi na tom području koje je izuzetno važno za održivost odnosa.

Ako je jedan od partnera nezadovoljan seksualnim životom  – to ne mora biti demotivirajuće. Naprotiv, svaki problem nas vodi do svog rješenja, a rješenja utječu na kvalitetu zajedničkog života.

Stoga, preduvjet za početak terapeutskog tretmana je nezadovoljstvo jednog od partnera.

Bilo bi odlično da oboje krenu u terapiju nakon čega može terapeut procijeniti je li potrebno započeti bračnu ili individualnu terapiju sa jednim od partnera.

Najčešće bi bilo dobro da partner koji ima problem radi sa svojim terapeutom individualno, a zajednički da rade sa drugim terapeutom bračnu terapiju tj. terapiju odnosa.

Ivana i Igor Grabar
Integrativni gestalt terapeut i logoterapeut

www.osobniterapeut.com
Centar za partnerske odnose Krugovi

 

“Couple Lying In Bed Back-to-back”- Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar