Neke natuknice o discipliniranju djece

 

Disciplinske metode poput odvraćanja pažnje, kratkog odmora, logičnog zaključivanja i učenja pozitivnom ponašanju puno su učinkovitije metode mijenjanja djetetovog ponašanja od fizičkog kažnjavanja.

Rješavanje problema

 

 

Prije nego što počnete disciplinirati dijete, pokušajte pronaći brzo rješenje za neki problem. Prvo razmislite, a tek onda djelujte. U tome vam može pomoći STAR metoda:

– S (Stop) – stanite i usredotočite se. Na sebe, dijete i problem. Razmislite o tome gdje ste i što želite postići prije nego učinite nešto što će dodatno zakomplicirati život djetetu i vama.
– T (Think) – razmislite o rješenjima. O puno rješenja. Različitih rješenja.
– A (Act effectively) – budite djelotvorni. Ni najbolji plan neće uspjeti ako ga ne provedete u djelo. Izaberite svoju bitku. Odredite pravo vrijeme. Prihvatite svu pomoć kako bi proveli plan.
– R (Review, revise, reward) – kritika, revizija, nagrada. Neki planovi odmah u potpunosti uspiju u prvom pokušaju. Većina uspješnih roditelja mora prilagođavati planove i nekoliko puta dok ne dođu do pravog rješenja. Nagradite se za trud ili uspjeh.

 

Humor

 

 

 

Koristite humor prilikom discipliniranja. Humor služi mnogim svrhama: može ublažiti borbu ili ohrabriti vas i dijete da ne shvaćate probleme tako ozbiljno. Humorom postajte neusiljeni, opušteni. Humor smanjuje stres, zbližava vas s djetetom. Važno je  da ga ne zloupotrijebite.  Humor neće uništiti vaš disciplinski program, ako se primjenjuje pravodobno i dozirano.  Kada je u funkciji smanjivanja napetosti ili ljutnje stvara bolju situaciju za suočavanje s posljedicama, može pomoći disciplinskom procesu, izliječiti rane, olakšati potencijalno teške situacije i život učiniti ugodnijim

.

ostavite svoj komentar