Nekoliko savjeta o odgoju djece

Danska je domovina dobro nam poznatih i vječnih Lego kockica. Riječ lego skraćenica je od izraza “leg godt” što znači “dobro se igrati”. Lego kockice u mnogome odražavaju bit igranja i djetinjstva, odrastanja.
Valja nam pustiti djecu da se igraju, da maštaju, stvaraju, griješe, uče iz pogrešaka, budu uporni, postanu otporni.

Stvaranje poticajnog okruženja
Organizacija aktivnosti, vremena i prostora važni su aspekti odgoja djeteta. Djetetu je važno osigurati poticajne uvjete za razvoj, najviše kroz igru i komunikaciju, pobuđivanjem svih osjetila. Poticajno okruženje poželjno i za darovitu i za djecu s teškoćama u razvoju.

Kreativnost
Kreativnost se može poticati u svemu: od igre do obavljanja kućanskih poslova. Kreativno stvaranje doprinosi razvoju dječjeg mozga.

Ekranizacija/digitalizacija
Elektronske medije (TV, mobitele, računala i dr.) treba ograničiti ili isključiti. Stalna prisutnost nekog medija onemogućava djetetu da usmjeri pažnju na sebe, na svoje misli, svoj govor, okruženje, da bude kreativno i osmisli svoje vrijeme.

Kids, Drawing, Girl, Boy, Child

Slobodna igra i istraživanje
Djecu treba pustiti da se slobodno igraju u prirodi, u parku, na plaži… Treba ih pustiti da sami istražuju svoju okolinu, razvijaju maštu i znatiželju, uočavaju prirodne zakone i pojave.
Djeca su previše upućena na strukturu i organizaciju, imaju premalo prilika za slobodnu igru, bez igračaka, bez voditelja (bilo da je to roditelj, bilo da je odgajatelj ili nastavnik, trener ili druga osoba).

Igra s vršnjacima i ostalom djecom
Djeci je potrebno druženje s vršnjacima i s manjom i većom djecom. To im okruženje omogućava razvoj vještina suradnje, samokontrole, brižnosti, empatije, pregovaranja i drugih socijalnih vještina.

Igra s djetetom
Ponekad je dobro upustiti se u igru s djetetom i spustiti se na njegovu/njezinu razinu. Leći na pod, valjati se, puzati, oponašati, pjevati, glupirati se…
Pola sata opuštene igre roditelja s djetetom vrijedi više od bilo koje igračke ili organizirane aktivnosti.

Igranje nasamo
Kad se dijete samo igra ono osmišljava razne situacije, zamišlja, uživljava se, razgovara s igračkama ili zamišljenim likovima, igra se života, prerađuje nova iskustva, sukobe i događaje iz svakodnevice. To na dijete djeluje terapijski.  

Kretanje
Djeci je kretanje nužno. Treba ih poticati da se penju, skaču, istražuju, stvaraju, u kući i što više u prirodnom okruženju. Valja im dopustiti da se isprljaju, da poderu hlače i zarade koju modricu ili ogrebotinu.

Superman, Kid Hero, Superhero, Hero

Zaštita
Današnji roditelji previše se zaštitnički odnose prema svojoj djeci pa se tako prebrzo upliću u rasprave djece s drugom djecom i rješavaju djetetove poteškoće i probleme. Na taj iskazuju nepovjerenje u vlastito dijete (da može samo riješiti problem) i uskraćuju ga za vrijedne životne lekcije.
Kad previše zaštićujemo, oslabljujemo. Dijete tada postaje neotporno i nesnalažljivo.

Učimo jedni od drugih
Važno je razgovarati s drugim roditeljima i njihovim iskustvima, povezivati se s njima i družiti se. Dijete je lakše odgojiti kad nisi sam/a.  Poznata afrička poslovica kaže da je potrebno selo kako bi odgojilo dijete. Današnja sela (zajednice) moramo stvarati sami.

Image by Dmitriy Gutarev from Pixabay 

ostavite svoj komentar