Nekoliko savjeta protiv debljine kod djece

Prije bilo kakve odluke, dobro je posavjetovati se s liječnikom.

Ovdje je samo nekoliko savjeta za stvaranje dobrih prehrambenih navika.

Prije svega, budite primjer. Ako i sami imate višak kilograma, slobodno to podijelite s vašim djetetom i odlučite zajednički što ćete poduzeti. Hrabrite jedno drugo u nastojanju da živite zdravo.

Nezdrave namirnice pokušajte kupovati u vrlo malim paketićima, jednom na tjedan ili kako vam god odgovara. Važno je da svako malo ne naletite na njih (niti vi, niti vaše dijete) dok uzimate npr. šalicu iz kuhinje, tanjur ili čašu vode.

Kada jedete, nastojte ništa drugo ne činiti – ne čitati knjigu, ne gledati televiziju… Tada jedete nesvjesno i možete pojesti više nego što vam je potrebno.

Pokušajte jesti barem jedan obrok zajedno.

Odredite koliko obroka želite da ima vaše dijete (i vi također) i pokušajte se toga držati i ne jesti ništa između obroka.

Pobrinite sa da dijete popije dovoljnu količinu vode svakog dana.

Zajedno sa djetetom provedite neko vrijeme na zraku, u brzoj šetnji ili ga otpratite na trening, a vi sami za to vrijeme konstruktivno provedite vrijeme šetajući ili lagano trčeći..

Limitirajte slobodno vrijeme koje dijete koristi gledajući u ekran. Ako dijete često sjedi i zabavlja se na taj način, usporava mu se metabolizam, mlohave mišići, a kalorije nakupljaju brže.

Ivana Grabar, prof. pedagogije, socioterapeut
Krugovi, udruga za edukaciju i savjetovanje,
www.krugovi.hr

ostavite svoj komentar