Neredni tinejdžeri

Roditelji djece tinejdžera često se žale na nered u njihovim sobama i svuda oko njih. Sobe im izgledaju kao da ih je opustošio tornado, nerijetko i neugodno mirišu, ostaci hrane od tko-zna-kada nisu rijetkost. Borba s djetetom koje odbija pobrinuti se za svoj kao i za zajednički prostor može biti vrlo frustrirajuća i iscrpljujuća, trajati mjesecima. Neredu su skloni podjednakom mladići i djevojke.

Zašto? Prvo zato jer uvijek postoji nešto što bi tinejdžeri radije činili: bili na društvenim mrežama, igrali igrice, izležavali se, gledali TV ili drugo. Drugo, pospremanje doživljavaju kao nešto što žele roditelji i zbog toga su u otporu. Obično pospremanje nije jedini aspekt života u kojem iskazuju otpor prema autoritetu.

Što činiti?

Prvo, ovakvo ponašanje ne bismo trebali uzimati osobno. Većina djece prolazi kroz fazu neurednosti i to nema veze s odgojnim stilom koji prakticiramo. Ponekad je najbolje skrenuti pogled i pustiti neko vrijeme da faza prođe sama od sebe. Naravno, to nije uvijek lako niti praktično jer se nered može biti i zdravstveni problem (prašina, bube, plijesan i sl.) i pogađati druge članove obitelji.  

Roditeljima koji su odlučili suprotstaviti se neredu u sobi svog tinejdžera predlažemo sljedeće:

1. Razgovor u pozitivnom ozračju
Koristeći se ja-rečenicama iskažite kako se osjećate i zamolite dijete da pospremi nered u svojoj sobi i za sobom. Objasnite mu posljedice ne obavljanja. Važno je da smo pri tome jasni, mirni i spremni biti dosljedni.

2. Umjesto kazni – ukidanje privilegija
Ukoliko dijete i nakon razgovora odbija pospremiti svoj nered roditeljima savjetujemo ukidanje privilegija. Npr. dok zadatak nije obavljen nema korištenja mobitela, nema izlazaka s prijateljima ili drugog, a kad obavi zadatak dijete ponovno može koristiti mobitel i izaći. Obzirom da je dijete upozoreno na to što će se dogoditi u slučaju da ne pospremi na ovaj način vraćamo mu odgovornost.

3. Ponuditi podršku i praktičnu pomoć – ne pospremiti umjesto djeteta
Mnoga djeca imaju problem s izvršavanjem zadataka i organizacijskim vještinama pa im je teško započeti (ne znaju kako, gdje, s čim…). Ponudite im praktičnu pomoć u početku, napravite nekoliko prvih koraka zajedno, potom mu prepustite da dovrši pospremanje uz ponudu da vas zovne bude li imao pitanja kako nešto učiniti.

4. Razdijeliti posao na manje dijelove
Ukoliko raščišćavanje nereda u sobi i među stvarima predstavlja obiman posao predlažemo razdijeliti posao na manje dijelove i rasporediti na nekoliko dana: npr. prvi dan dijete posprema ormar s odjećom i stavlja prati nečistu odjeću i stavlja ju na sušenje, drugi dan vraća stvari na svoje mjesto, baca smeće, usisava i briše površine (police, pod), treći dan pere prozore, glača osušenu odjeću i tako redom dok sve nije na svom mjestu i čisto.
Podjela zadatka na manje dijelove djeluje poticajno i manje zastrašuje. Postepeno rješavanje manjih dijelova može biti poticajno.

5. Primijetiti napredak ako postoji i pohvaliti trud
Pohvala je dokazano učinkovitija od kazne – ono za što smo pohvaljeni imamo potrebu ponoviti. Ukoliko vidite da je dijete uložilo trud i napravilo dio zadatka – pohvalite ga. Trud je važniji od izvedbe pa pohvalite i onda kada niste posve zadovoljni učinjenim (vježba čini majstora, s vremenom i praskom ići će bolje).

Što ne činiti?

1. Pospremati umjesto djeteta
Sve što može samo – neka učini samo. Dijete tako uči važnu životnu lekciju i osnažuje se. Kad činimo stvari umjesto djeteta oslabljujemo ga, iskazujemo nepovjerenje u njegove mogućnosti. Također pokazujemo djetetu da se isplati biti neodgovoran jer će netko drugi obaviti naš posao ukoliko smo dovoljno uporni u tome.

2. Vikati, prijetiti, predstavljati se žrtvom
Navedena i slična ponašanja izraz su roditeljske nemoći i nisu konstruktivna, k tome dovode u pitanje roditeljski autoritet i stabilnost.  

Zaključak

Korištenje navedenih strategija ne znači da će dijete uvijek poslušati i od sada pa nadalje izvršavati svoje obaveze. Ovakvo ponašanje od strane roditelja pomaže da s vremenom, malo po malo,  preuzimaju svoje odgovornosti i ponašaju se u skladu s time.  Recept za uspjeh uključuje strpljivost, ustrajnost, jasnoću, mir, dosljednost i poštovanje.

Image by mac231 from Pixabay 

ostavite svoj komentar