Neven – kralj među ljekovitim cvijećem

Osim ljepote, neven se diči i ljekovitošću.

Neven (Calendula officinalis) je jednogodišnja biljka dlakave, razgranate stabljike visine 30-60 cm, dlakavih i naizmjenično raspoređenih listova i prekrasnog vatreno narančastog cvijeta.  Terapijska primjena nevena potječe još iz starog Egipta. Naziv ‘calendula’ dobiva od latinske riječi ‘calendae’ – prvi dan u mjesecu, što se povezuje sa otvaranjem cvijeta nevena s izlaskom sunca i zatvaranja sa zalaskom sunca. Postoji i vjerovanje da zatvoreni cvjetovi ujutro znače da će tijekom dana padati kiša.

Neven se s punim pravom naziva ‘biljka kože’.

Neven se uzgaja u umjerenim područjima Europe, u vrtovima kao ukrasna biljka, a uz putove i ograde može se vidjeti i ‘divlji’ neven.U narodnoj medicini sakupljaju se i koriste cvijet, stabljika i list. Cvjetovi se sakupljaju za sunčana vremena jer je tada ljekovitost biljke najveća. Suše se na propuhu u hladu. Sušenje morabiti brzo, na temperaturi do 35°C. Pomaže kod velikog broja kožnih oboljenja, rabi se iza unutarnju i za vanjsku primjenu, kod liječenja bradavica, akni, cista, čireva, ekcema, psorijaze, seboreje, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, ljuštenja kože, kožnih upala, osipa, opeklina, urtikarije, rana, ugriza, uboda, raznih infekcija kože itd. Macerat nevena dobiva se maceriranjem u nekom biljnom ulju (hladno prešanom i nerafiniranom poput ulja sezama, maslinovog ili ulja makadamije). To je izvrstan, potpuno prirodan proizvod koji štiti i njeguje kako mladu tako i zrelu kožu. Neven dokazano pomaže kod doslovno svih bolesti kože, nečistoća, rana i nezdravih stanja kože kao i kod bolesti limfe. U narodnoj medicini vrlo je popularna mast od nevena na osnovi maslaca. Njome se maže bolan trbuh, masiraju bolesni zglobovi i mišići i brzo i bezbolno liječe rane.
Za obloge jednostavno se dvije šake cvjetova stave u litru vrele vode i potom se tom tekućinom pere bolesni dio tijela.. Latice biljke može se staviti i direktno na bolesno mjesto.

Mast od nevena

Maslac izmiješati sa zgnječenim listovima nevena u težinskom omjeru 1:1 i malo ugrijati da maslac postane tekuć. Listovi padnu na dno, a ljekovite tvari iz njih ostanu u maslacu. Umjesto maslaca može se koristiti i svinjska nesoljena mast. Mast pomaže i kod upaljnih vena, otvorenih čireva na venama, fistula, ozeblina irana od opekotina. Izvrsna je u liječenju gljivičnih oboljenja nogu.

Tinktura od nevena

Punu šaku cvjetova nevena stavimo u 1 litru rakije (45%) i ostavimo 14 dana na suncu ili na toplom mjestu (na oko 20°C). Nakon toga profiltriramo i odvojimo tinkturu.

Čaj od nevena

1-2 cvijeta stavimo u čašu vrele vode. Pije se2-3 čaše dnevno. Može se zasladiti medom. Pospješuje znojenje, pojačava izlučivanje mokraće, umiruje grčeve, uravnotežuje mjesečni ciklus, liječi bolesti živaca, liječi bolesti želuca, jetre i žuči, koristi se za razna ispiranja izvana i iznutra, kod povreda, upala i infekcija, dekubitusa i modrica. Vrlo ljekovito djeluje i kod bolesti vena. Djeluje i antikancerozno (rak kože, maternice, želuca, grla).

ostavite svoj komentar