Nezahtjevne biljke

Fikus

je jedna od vrlo nezahtjevnih biljaka. Zaljevati ga treba jedamput tjedno, dva puta mjesečno prihraniti (u specijaliziranim trgovinama ima pregršt preparata za tu svrhu). Fikus benjamina i macrophylla vole prskanje po lišću. Fikus traži polusjenovito mjesto. Izbjegavajte mjesta izložena propuhu (uvijek!). Fikus ne cvjet, ali će njegovo sjajno, debelo lišće svakako osvježiti vaš dom.

Drvo života (Yucca)

je biljka koja voli svjetlo i sunce u periodu aktivnog rasta. Dobro podnosi i toplinu i hladnoću, kao i suh zrak. Od proljeća do jeseni treba ju redovito zalijevati i prihranjivati. Zimi zemlju treba održavati umjereno vlažnom. Presaditi ju treba tek kada korijenje ispuni staru posudu. Kasnije obnavljajte samo površinski sloj zemlje. Tijekom ljeta možete ga iznijeti na sunce par sati.

Kaktusi

su vrlo izdržljive biljke i stoga odličan izbor za one koji imaju premalo vremena za brigu o svom bilju, a ne žele ga se odreći. Oni tijekom sušnih razdoblja mogu pohraniti jako puno vode i opstati na životu u vrlo oskudnim životnim uvjetima. Formula za uspjeh u uzgoju je sljedeća: svjetlost, voda, vlaga, zimsko mirovanje, prihranjivanje. Što se svjetlosti tiče preporuka je držanje kaktusa na južnom prozoru kuće ili stana. Što se zalijevanja tiče, kod kaktusa treba biti oprezan (manje je više!). Tijekom zime kaktusi miruju i potrebno ih je malo ili uopće ne zalijevati. Najbolja mješavina zemlje za kaktuse ona je koja se sastoji od sagnjilog lišća, gline i pijeska.

ostavite svoj komentar