Nezdrave veze

Važno je razumjeti da je svim nezdravim odnosima zajednička nesposobnost raspravljanja o temeljnim problemima. Možda se o nekim drugim problemima raspravlja, često do besvijesti, ali oni uglavnom prikrivaju tajne zbog kojih u odnosu vladaju nezadovoljstva, otvorena ili potisnuta.
Stupanj tajnovitosti, odnosno nemogućnosti da se razgovara o problemima, a ne njihova ozbiljnost i težina, određuje stupanj nezadovoljstva u odnosu i razinu štete koju takav odnos nanosi objema stranama.

Kad nitko od dvoje u vezi  ne može raspravljati o tome što utječe na vaše osobno nezadovoljstvo (a time i na vaš zajednički odnos) naučimo živjeti s nezadovoljstvom i potiskivanjem onoga što osjećamo. Takav obrazac ponašanja postaje temeljno oštećenje u vezi.  Ako takvu vezu dalje nastavljamo, ponovno bivamo povrijeđeni. Nitko slučajno ne postaje takva osoba, osoba koja previše voli. Voli toliko da će radije biti zarobljena u nezadovoljavajućem odnosu i trpjeti, nego biti sama. Samoća joj pada teže od trpljenja u vezi.

Kako izići iz takve veze?
Toj osobi čini se da je to nemoguće, da ne zna živjeti bez druge osobe. Naravno da nije tako. Ali prije nego što to učini, osobi je potrebna stručna podrška jer ne može sagledati koliko je to za nju bolno i nezdravo. A njena snaga je zatomljena jer nije dovoljno prakticirana te osoba ne zna kako je upotrijebiti. U vrlo rijetkim slučajevima bliske osobe uspiju ‘otvoriti oči’ takvim patnicima.

 

ostavite svoj komentar