Njega kože na rukama u vrijeme pandemije

Po prirodi naša koža nije stvorena da je svakodnevno peremo sapunima i deterdžentima, niti da je u prekomjernom kontaktu s vodom. Često pranje ruku sapunom kao i svakodnevna višekratna izloženost dezinficijensima učinkovita su zaštita od infekcije koronavirusom, no mogu ozbiljno isušiti kožu ruku.

Naime, učestalo pranje i korištenje dezinficijensa narušava prirodnu obnovu i tanka koža ruku, nadražena, postaje podložnija suhoći, pucanju, mikroorganizmima i alergenima, što pak može dovesti do infekcija ili alergijskog dermatitisa. U takvim situacijama i sama primjena dezinfekcijskih sredstava može postati bolna i neučinkovita. U aktualnoj situaciji u kojoj je često pranje i dezinficiranje ruku neizbježno, to može biti vrlo nezgodno jer oštećena koža podložnija je razvoju pogoršanja odnosno daljnjem isušivanju, pucanju, ljuštenju.   

Kako spriječiti ili barem ublažiti isušivanje kože?

Pravilnom njegom kože na rukama osiguravamo koži neophodnu vlažnost, mekoću i funkcionalnost i veću učinkovitost i samog dezinficijensa.
Pozornost prvo trebamo obratiti na pravilno pranje ruku, odabirom neagresivnog nego hidratizirajućeg sapuna ili sintetičkih sredstava za pranje tzv. sindeta koji postoje u krutom stanju (za pranje ruku i lica) ili u tekućem, u obliku gela, za pranje tijela. Prednost sindeta (pogotovo ako ne sadrže parfeme odnosno sintetske mirise, konzervanse i sulfate koji dodatno isušuju kožu) u odnosu na sapune čuvanje je prirodno kiselkastog omotača kože koji prevenira razmnožavanje bakterija na koži, nježniji su, ne zatvaraju pore i ne nadražuju kožu.

Ruke treba temeljito oprati u mlakoj vodi i dobro posušiti toaletnim ručnikom. Treba izbjegavati previše toplu ili previše hladnu vodu.  Ne preporučuje se upotreba električnih sušila za ruke jer puhanje toplog zraka oštećuje zaštitni sloj i pogoduje raspršivanju virusa i bakterija, što je uvijek, a posebno danas, poželjno izbjegavati. Nakon pranja i sušenja ruke je potrebno hidratizirati odgovarajućom kremom. Najbolja je prirodna kozmetika, bez iritirajućih i sintetskih mirisa, rafiniranih biljnih ulja, vazelina. Najprikladniji preparati za njegu suhe i ispucale kože na rukama oni su koji sadrže prirodne sastojke koji pospješuju hidrataciju.
Osim hijaluronske kiseline, koja potiče hidrataciju i regeneraciju kože, poželjno je da preparat za njegu sadrži hladno prešana biljna ulja kao što su bademovo ili arganovo, te glicerol.  

Proizvod za njegu treba nanijeti neposredno nakon pranja ruku i nanositi ponovno  nakon svakog pranja i dezinfekcije. Pomoć možemo potražiti i povremenim potpunim prekrivanjem ruku hidrofobnim mastima, uljima i masnim kremama. Ovaj je postupak dobro obaviti navečer prije spavanja kako bi koža imala vremena upiti sredstvo.

Također, treba izbjegavati dezinfekciju ruku dezinficijensom za površine, jer je znatno snažniji, agresivniji.

Kad je god moguće pri korištenju agresivnih deterdženata treba koristiti zaštitne rukavice i nakon toga ruke oprati nježnim sredstvom, osušiti i nanijeti hranjivi preparat.

Uvijek je dobro informirati se i posavjetovati se s ljekarnikom ili čak dermatologom. Samo korištenjem preparata kvalitetnog sastava i redovitom njegom možemo postići željeni učinak njege i zaštite.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar