Njega kože tijela zimi

Zimi je potrebna intenzivnija njega…

Koža tijela tijekom zimskih mjeseci uglavnom je zaštićena odjećom. Zbog stalnog kontakta sa tkaninama koža postaje gruba i suha, često svrbi i zateže.
Kao i koža lica, koža na ostalim dijelovima tijela ima potrebu za hidratacijom i njegom. Te potrebe zadovoljit ćete upotrebom hidratantnih preparata i onih na bazi ulja koja će dubinski nahraniti kožu i obaviti ju zaštitnim slojem.
Zimi treba izbjegavati tuširanje vrućom vodom i vruće kupke. Vruća voda brzo rastapa zaštitni sloj kože kojem je prirodni zadatak kožu održavati gipkom i vlažnom. Da biste potaknuli cirkulaciju i utoplili se tuširajte se mlakom vodom, a pred kraj naizmjenično hladnom pa toplom vodom.
Izbjegavajte upotrebu sapuna (posebno antibakterijskih) i koristite nježne uljne emulzije. Nakon tuširanja na kožu je potrebno nanijeti mlijeko za tijelo, losion ili ulje ili još bolje neki od kućnih pripravaka na bazi maslinovog ulja, kokosovog ulja, ulja pšeničnih klica i eteričnih ulja.

Njega kože ruku

Koža na rukama je tanja i osetljivija od ostalih dijelova tijela, ima manje lojnih žlijezda, zimi je sklona sušenju, pucanju i nastanku ekcema.

Treba izbjegavati sapune (posebno antibakterijke) i češće nanositi preparate za njegu ruku, posebno one koji sadrže shea maslac koji hidratizira kožu i nakon što ga koža upije, te preparate sa prirodnim uljima poput suncokretovog, avokadovog ili kokosovog.
Nakon kupanja (tuširanja) potisnite kutikulu (tanku kožicu između nokta i korijena) i namažite maslinovim uljem pa ostavite da djeluje barem pet minuta. Na taj način izbjeći ćete sušenje i pucanje.
Izbjegavajte često pranje ruku, a kad to činite koristite blage sapune i nakon pranja namažite ruke. Na otvorenom obavezna je zaštita ruku nošenjem rukavica.
Ukoliko ste na oštroj zimi i ekstremnijim zimskim uvjetima duže vrijeme (boravak u planini, skijanje), preporuka je koristiti masnije i ljepljivije kreme na bazi pčelinjeg voska.

ostavite svoj komentar