Njega usana zimi

Koža na usnicama prva je žrtva hladnoće i vjetra, a tijekom zimskih mjeseci osim klimatskih i okolišnih faktora, u sklopu viroza ili upala gornjeg dišnog sustava, češće dolazi do dehidriranosti usana. Koža usana je tanja od kože lica i brzo gubi vlagu, suši se i puca. Isto tako, ljuštenje sluznice usana može biti i simptom preosjetljivosti usana na neke sastojke iz kozmetičkih preparata, a isušivanja sluznice usana može biti povezano i sa zubnom pastom koju upotrebljavamo.

Fun, Cold, Elegance, Face, FashionSavjet je ne odstranjivati (ljuštiti) ljuskice s usana kako ne bi nastale pukotine te izbjegavati oblizivanje usana, grickanje i sl.
Osobama koje imaju osjetljivije usnice savjetuje se kupovina kvalitetnijih ruževa, onih masnije strukture.

Sjajila, postojani ruževi s dodatkom sjajila i olovke za usne dodatno isušuju usnice i zimi je bolje izbjegavati ih.

Tijekom zimskih mjeseci kao i kod jače izloženosti usana sunčevom zračenju preporuča se nanošenje masnih podloga, po mogućnosti onih prirodnog podrijetla, hipoalergenih i sa zaštitnim UV faktorima.

Prije spavanja ruž s usana treba temeljito ukloniti uz upotrebu biljnih preparata za čišćenje. Potom je uputno nanijeti tanak sloj maslaca (kakao maslac) ili nekog proizvoda na bazi arnike, slatkog badema ili maslinovog ulja. Ricinusovo ulje ili pčelinji vosak odlični su emolienti – prirodna ulja vrijednih osobina za njegu kože. Odlično sredstvo za njegu usana je i kokosovo ulje. Kod kuće vrlo jednostavno možete napraviti balzam za njegu usana od ovog dragocjenog ulja…pročitajte...

Za otklanjanje odumrlih stanica s površine usana preporuča se povremeno napraviti blagi piling usana. To se može napraviti s mekom četkicom za zube (istrljati usne), a možete se i prste umočiti u malo morske soli ili šećera i protrljati usnice.

Iznimno je važno piti dovoljno tekućine i pripaziti na uravnoteženu prehranu (za usne je posebno važno željezo i vitamini B skupine).
Prostorije u kojima boravimo valja redovito provjetravati i koristiti ovlaživače ukoliko je zrak suh (od grijanja).

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar