Njezino veličanstvo – voda

Civilizacije su stvarane na obalama mora i rijeka i opstajale (ili propadale) zahvaljujući toj istoj vodi. Voda je vidljivo lice klime i klimatskih promjena. Na jednoj strani Zemlje promjenjiva kišna razdoblja uzrokuju poplave, na drugoj strani vladaju suše. Vremenske prilike i u našim krajevima sve su ćudljivije. Diže li to Zemlja svoj glas?

Water, Glass, Drip, Drink, Clear, ThirstHoćemo li biti toliko pametni i poslušati upozorenja koja stižu sa svih strana ili ćemo zabiti glave u pijesak (jer to se još uvijek događa nekome drugome)? Crpimo vodonosne sustave, skrećemo tokove rijeka i ne odustajemo od mita o Zemljinoj bezgraničnoj darežljivosti. Voda je naše temeljno zajedničko dobro. Svatko, ali baš svatko, ima obavezu trošiti ju razumno.

Jeste li znali da za nam za piće, kupanje, uzgoj usjeva i hlađenje energetskih pogona ostaje manje od 1% od sveukupne količine vode na Zemlji, da je više od 97% vode na Zemlji slano, gotovo 70% svjetske slatke vode zarobljeno u ledu?

Najveći dio preostale vode je u slojevima koje crpimo brže nego se oni prirodno obnavljaju.
Dvije trećine vode koristimo za uzgoj hrane.
Zemlja svake godine ima oko 83 milijuna novih stanovnika (žednih i gladnih  usta). Najsiromašniji stanovnici svijeta preživljavaju s manje od 19 litara vode dnevno (naš prosjek je oko 150 litara, američki 375 litara dnevno).

ostavite svoj komentar