Njezino veličanstvo – voda

Voda znači život…

Civilizacije su stvarane na obalama mora i rijeka i opstajale (ili propadale) zahvaljujući toj istoj vodi. Voda je vidljivo lice klime i klimatskih promjena. Na jednoj strani Zemlje promjenjiva kišna razdoblja uzrokuju poplave, na drugoj strani vladaju suše. Vremenske prilike i u ovim našim krajevima sve su ćudljivije. Diže li to Zemlja svoj glas? Hoćemo li biti toliko pametni i poslušati upozorenja koja stižu sa svih strana ili ćemo zabiti glave u pijesak (jer to se još uvijek događa nekome drugome)? Crpimo vodonosne sustave, skrećemo tokove rijeka i ne odustajemo od mita o Zemljinoj bezgraničnoj darežljivosti. Voda je naše temeljno zajedničko dobro. Svatko, ali baš svatko, ima obavezu trošiti ju razumno.

Jeste li znali da za nam za piće, kupanje, uzgoj usjeva i hlađenje enregetskih pogona ostaje manje od 1% od sveukupne količine vode na Zemlji, da je više od 97% vode na Zemlji je slano, a gotovo 70% svjetske slatke vode zarobljeno u ledu.

Najveći dio preostale vode je u slojevima koje crpimo brže nego se oni prirodno obnavljaju.
Dvije trećine vode koristimo za uzgoj hrane.
Zemlja svake godine ima 83 milijuna novih stanovnika (žednih usta).
Najsiromašniji stanovnici svijeta preživljavaju sa manje od 19 litara vode dnevno (naš prosjek je oko 150 litara, američki 375 litara dnevno).

ostavite svoj komentar