Noćurak

Noću cvjeta, danju vene…

Noćurak (Oenothera biennis L.) je dvogodišnja grmolika biljka koju susrećemo kao vrtnu, ukrasnu biljku najčešće nesvjesni kako je riječ o izrazito ljekovitoj biljci. Prosječne je visine od 60-ak cm, a naraste i do dva metra visine, cvate žutim cvjetovima, od kraja proljeća do kasnog ljeta. Cvjetovi slatkog mirisa ne otvaraju se prije sumraka i venu sa jutrom. Često ga brkamo sa sličnom ukrasnom biljkom koja se naziva Noćna frajla (Mirabilis jalapa L.).
S farmakološkog gledišta najvredniji dio biljke su sjemenke s oko 14% masnog ulja, koje se koristi kao biljni lijek (Oneotherae biennis oleum). U njegovom sastavu dominiraju dragocjene nezasićene masne kiseline, zaslužne za blagotvoran utjecaj noćurka na zdravlje.
Iz malenih sjemenki dobiva se ulje bogato gama-linolenskom kiselinom, esencijalnom kiselinom, važnom za biokemijske procese u stanici. Iz ove kiseline nastaje cijeli niz lokalnih hormona – medijatora, koji smanjuju pretejranu imunosnu reakciju i potiču obnovu tkiva.
Ovo ulje sadrži i cis-linolensku kiselinu, također vrlo važnu esencijalnu kiselinu.
Noćurak je iznimno klinički ispitana biljka. Do danas je objavljeno stotinjak kliničkih studija temeljenih uglavnom na utjecaju noćurka na ravnotežu protuupalnih i proupalnih medijatora. Ispitan je kod tegoba u menopauzi, kod pedmenstrualnog sindroma, kod atopijskog dermatitisa, psorijaze, mastalgije, povišenog kolesterola, reumatoidnog artritisa i astme.

Za njegovo puno djelovanje potrebno je vrijeme od dva pa do četiri tjedna. Uobičajena dnevna doza iznosi od dva do 10 grama, ovisno o indikaciji. Budući se radi o ulju to je količina od jedne do tri čajne žličice dnevno.
Noćurak je poznat i kao ljekovita biljka koja kožu njeguje iznura. Povoljno djeluje prije svega na suhu i zrelu kožu.Koristi se i u raznim kozmetičkim pripavcima za njegu kože izvana.
Uzimanje noćurkova ulja u razdoblju od tri do četiri mjeseca olašava svrbež, nadraženost kože i ekceme na koži.

Ovo ulje učinkovito je i kod menstrualnih tegoba – kod predmenstrualnih tegoba, osjetljivosti dojki, menstrualnih grčeva, a pomaže i ženama u menopauzi kada se koristi kao prirodna terapija, zamjena za hormoalnu terapiju.

U kombinaciji sa omega-3 masnim kiselinama ublažava bol uzrokovanu reumatskim artritisom. Smanjuje rizik od nastanka tromboze kod srčanih bolesnika, pa se koristi u prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara.
Noćurak ima antidepresivno djelovanje i stoga je vrlo koristan kod odvikavanja od alkoholizma koji je često popraćen depresivnim fazama. Noćurak djeluje tako da smanjenjem depresije posredno djeluje i na smanjenu želju za alkoholom. Posjeduje i antioksidativna svojstva.

Važno!
Ulje noćurka može izazvati blage nuspojave, uključujući glavobolju i blage probavne smetnje, nadutost ili dijareju. Ne preporuča se uzimanje dojiljama i trudnicama. Osobama koje pate od epilepsije savjetuje se prije upotrebe konzultirati svoj liječnika.
Treba voditi računa o kontrainikacijama i mogućim interakcijama s drugim lijekovima, pa je kod nekih osoba svakako nužna prethodna konzultacija s liječnikom.

Kako se farmakološka aktivnost ulja noćurka najviše povezuje s djelovanjem GLA, to se i terapija propisuje uglavnom na temelju njezinog udjela u ulju.

ostavite svoj komentar