Nove oznake energetske učinkovitosti

Za hladnjake, perilice rublja, perilice suđa i televizore…

Novi sustav označavanja omogućuje dodavanje tri razreda (od A+ do A+++), povrh A razreda što potrošačima omogućava lakše razlikovanje energetske učinkovitosti proizvoda. Razred A+++ za sada je tehnološki maksimum u pogledu energetske učinkovitosti.
Naravno, sa razvojem tehnologije i ova će se klasifikacija revidirati.

Televizori do sada nisu imali oznake energetske učinkovitosti, a sada će te oznake biti u klasama od A do G. Trenutno većina televizora ulazi u razred C i D, a samo nekoliko modela televizora ima A energetski razred (to su uređaji koji koriste LED tehnologiju pozadinskog posvjetljenja).

images (1)Nove oznake će se postepeno uvoditi pa će na mnogim prodajnim mjestima potrošači vidjeti i stare i nove oznake jedne do druge na prodajnom artiklu. Energetske oznake su obvezne za sve uređaje koji se stavljaju na tržište Europske unije i moraju biti jasno istaknute na svakom uređaju koji je izložen na prodajnom mjestu.

Energetske oznake usvojene su od strane Europske komisije. Prikazuju rang određenog uređaja prema njegovoj energetskoj učinkovitosti – od razreda A do G, s time da je A razred najučinkovitiji, a G razred najmanje učinkovit.
Danas, kada je većina proizvoda dosegla A razred, povrh A razreda dodaju se tri nova razreda (A+/A++/A+++).

Eko-oznake nisu obavezne. Logotip cvijeta može biti na proizvodu i popratnim promotivnim materijalima na dobrovoljnoj bazi ukoliko uređaj udovoljava kriterijima predviđenim za ekološki prihvatljive uređaje.

Ekološki dizajn označava integraciju ekoloških aspekata u dizajn proizvoda s ciljem poboljšanja njegove ekološke učinkovitosti kroz njegov cijeli životni ciklus.
Zahtjeve eko-dizajna je usvojila Europska komisija. Zahtjevi eko-dizajna su obavezni i moraju ih ispunjavati svi uređaji koji koriste energiju kako bi bili stavljeni na tržište i/ili stavljeni u uporabu.
Radi se na usvajanju novih ili dopunjenih energetskih oznaka i za rasvjetu, klima uređaje, sušilice rublja, grijače vode, kotlove i usisavače..

ostavite svoj komentar