Noževi – održavanje

Kako bi vaši noževi imali duži vijek trajanja i bolje vam služili…

Preporučamo korištenje daske za rezanje od drveta ili polipropilena. Staklene, keramičke i daske od sličnih materijala tupe i oštećuju oštricu noža.
Noževe treba oprati neposredno nakon upotrebe (hladnom vodom) i posušiti čistom krpom. Noževe nije preporučljivo prati u perilici za pranje posuđa jer kemikalije i toplina koja se razvija u perilici oštećuju nož.
Nije dobro ostavljati noževe u sudoperu do ponovne upotrebe – tako nepovratno stradavaju i oštrica i drška noža.
Noževe treba držati na magnetnom držaču, futroli za noževe ili u nosaču/panju za držanje noževa, a treba izbjegavati držanje u ladici zajedno sa ostalim priborom jer se tijekom sudaranja nož oštećuje.
Noževe treba povremeno naoštriti, a prije svake upotrebe savjetujemo da nož provedete kroz tzv. štrajher koji ne može naoštriti tupi nož, ali mu produljuje vijek trajanja. Ozljede tupim noževima češće su nego one sa izrazito oštrim noževima.
Preporuča se izbjegavati rezanje vrućeg mesa i kosti. Od topline čelik se širi i lako se ošteti prilikom kontakta sa kosti.
Nož treba prvenstveno koristiti za rezanje, a ne kao alat za otvaranje konzervi, kao odvijač i sl. jer se na taj način oštrica može lako oštetiti.
Isto tako ne preporuča se koristiti nož na način da se tuče po dršci noža kako bi se rasjekla kost i sl.
Prema mišljenju kulinarskih stručnjaka, u domaćinstvu je dovoljno imati četiri noža: veliki kuharski, srednji , mali za obradu povrća te nož/pilu za kruh.

ostavite svoj komentar